Imatge d'arxiu d'un consell de ministres presidit per Mariano Rajoy (Reuters)

El govern espanyol sobre la llei de transitorietat: "Mai entrarà en vigor"

El PSOE buscarà una "resposta conjunta" amb el govern Rajoy a aquesta llei, mentre que el ministre Zoido afirma que la seva obligació és que el referèndum no es faci
Redacció Actualitzat

Una impugnació frontal i sense matisos. Això és el que ha emès aquest dilluns el govern espanyol després que s'hagi presentat al Parlament la llei de transitorietat catalana. En declaracions a l'agència EFE, fonts d'aquest govern han assegurat que la presentació ha estat un "anunci improvisat" fet per "polítics de segon i tercer nivell":

"Aquesta norma pot ser anunciada tantes vegades com vulgui, però mai entrarà en vigor."

"No queda a la Generalitat cap mínima resta de seny, moderació o responsabilitat institucional."

La Generalitat "s'ha rendit" a la CUP

Aquestes fonts han assegurat que la Generalitat "s'ha rendit" a la CUP, que han qualificat de "partit minoritari, radical i antisistema". La conclusió és també contundent: "Els més radicals porten les regnes de política catalana", amb l'única estratègia "de generar un estat constant de crispació i provocació."

En tot cas, les fonts han assegurat que el govern espanyol està convençut que és la seva responsabilitat "defensar els ciutadans de Catalunya -pensin com pensin i sentin el que sentin- d'un grup de radicals que estan intentant sotmetre i silenciar la majoria de catalans."

"Rebuig frontal" del PSOE

Per la seva banda, el partit socialista, el PSOE, ha explicat que Pedro Sánchez ha trucat a Mariano Rajoy aquest mateix dilluns al matí després de la presentació de la llei de transitorietat. En la conversa, tots dos han estan d'acord a donar "una resposta conjunta" al "desafiament" independentista.

 

 

Ho ha explicat el portaveu del PSOE, Óscar Puente, després de la reunió de l'executiva, que ha afegit que Sánchez li ha manifestat a Rajoy el "rebuig frontal" del partit a les intencions independentistes, que són "un engany a l'estat de dret."

Segons Puente, el govern Rajoy està responent de manera "proporcional i eficaç" a la situació pel que fa als aspectes legals, però ha insistit a reclamar "una solució política". Puente no ha volgut aclarir si el PSOE estaria d'acord amb impedir per la força el referèndum de l'1-O.

Zoido: "La nostra obligació és que no es faci"

També el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, s'ha referit a la presentació de la llei de transitorietat. En una entrevista radiofònica, Zoido ha assegurat que no hi haurà referèndum, i ha afegit que confia que els Mossos col·laboraran per impedir-lo. En tot cas, ha dit que el seu govern farà el què calgui per impedir-lo:

"Cada mesura que prenguin tindrà una resposta del govern d'Espanya, però amb la llei a la mà. Estem preparats per prendre en cada cas la decisió que l'estat de dret en exigeix."

"Si s'obstinen que es faci, la nostra obligació és que no es faci, i no entraré en altres consideracions."

Aquest dilluns, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha fet cap comentari públic a la presentació d'aquesta llei. Rajoy ha estat la major part del dia a París, en la reunió convocada pel president francès, Emmanuel Macron, per tractar de la crisi migratòria entre Àfrica i Europa. A aquesta reunió, hi han assistit els màxims responsables de França, Alemanya, Itàlia, Espanya i la UE, per la part europea, i els presidents de Líbia, el Txad i Níger per la part africana.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut