El govern espanyol titlla de colpista Aznar per incitar a plantar cara a l'amnistia

La Moncloa reclama a Feijóo que rectifiqui l'expresident Aznar i considera les seves declaracions en contra de la llei d'indults "proclames colpistes"

RedaccióActualitzat

Topada d'alt voltatge entre el govern espanyol i l'expresident José María Aznar. L'executiu espanyol en funcions titlla Aznar de colpista i demana una rectificació immediata del PP, després que l'exdirigent popular hagi cridat a una mobilització contra la llei d'amnistia que demanen els independentistes.

És la reacció a les paraules d'Aznar aquest dimarts a la inauguració del Campus FAES 2023, el think-tank que presideix i des d'on es llancen els postulats més reaccionaris del PP.

José María Aznar a la inauguració del Campus FAES 2023 a Madrid (EFE)

El que Aznar ha escenificat avui és el tret de sortida a una ofensiva contra els indults sobiranistes. Ho ha fet equiparant aquesta possibilitat amb el terrorisme d'ETA, en ressuscitar per a l'ocasió el lema "Basta ya", el moviment ciutadà que a finals dels anys 90 va reclamar el final de la banda armada.

En concret, ha incitat a "plantar cara amb tota la determinació" al que considera que és "un pla que vol acabar amb la Constitució":

"Cal tornar a cridar 'Ja n'hi ha prou!'. Espanya acumula energia cívica, institucionalitat i massa crítica nacional per impedir que aquest projecte de desconstrucció constitucional i de dissolució nacional es materialitzi."

A més, ha afegit que "no hi ha cap estat els dirigents del qual no hagin perdut literalment el cap que accepti ni tan sols com a hipòtesi una amnistia".

Aznar assegura que fer-ho "atorgaria impunitat" i seria una invitació a reviure al que ha titllat de "gravíssima temptativa sediciosa contra la integritat constitucional".

Al centre, la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez (EFE)

"Què seria el següent? La crida a un alçament?"

La resposta, contundent, ha arribat via la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez, que ha catalogat les declaracions "d'absoluta gravetat" i ha dit que "s'assemblen més a comportaments antidemocràtics i colpistes que als propis d'un expresident":

"Pel que representa la seva figura i el paper que encara té al Partit Popular, cal que Feijóo el rectifiqui en nom de l'interès del nostre país, dels valors constitucionals i democràtics. Espero que es corregeixi perquè, què seria el següent? La crida a un alçament?"

El PP es reafirma

Però lluny de desmarcar-se'n, el PP s'ha enrocat en els postulats d'un dels seus líders a l'ombra. El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo ha contraatacat amb un missatge al seu compte de Twitter en què considera "d'immoral" la reprovació del govern espanyol a les paraules d'Aznar:

I en una piulada publicada a pimera hora d'aquest dimecres, Isabel Díaz Ayuso s'ha fet seva l'expressió "Ja n'hi ha prou" utlitzada per Aznar.  

 

Qui també ha donat validesa a l'impuls d'Aznar és Vox, que s'ha afanyat a donar suport a "qualsevol iniciativa social" contra l'amnistia. Ho ha fet des de Catalunya a través de la diputada al Parlament María Elisa García Fuster.


Aznar, un més en contra dels indults

Aznar no és el primer expresident del govern espanyol que es posiciona en contra d'una hipotètica llei d'amnistia, la condició de l'independentisme per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Des del mateix socialisme, Felipe González ha sigut un dels primers a expressar públicament el seu rebuig, assegurant que a la Constitució no hi caben l'amnistia ni l'autodeterminació.

El debat i les possibles pressions judicials per oposar-se a la llei d'amnistia han començat amb força quan encara no existeix cap text, ni se sap quin en serà finalment l'abast. Fins i tot han sortit algunes veus de la judicatura a alertar que es miraran amb lupa el que digui aquesta futura llei.

Des de l'entorn del Tribunal Suprem, s'apunta que l'alt tribunal podria plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional que alentiria l'aplicació de l'amnistia.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàJuntsERCPPPSOEJosé María AznarAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut