El govern espanyol veta l'opa hongaresa sobre Talgo per "seguretat nacional"

El grup empresarial que va fer l'oferta, Ganz-Mavag, és proper a Orbán i es tem que hi hagi capital rus al darrere

Redacció/AgènciesActualitzat

El govern espanyol ha confirmat aquest dimarts al migdia que no ha donat el vistiplau a l'opa del grup hongarès Ganz-Mavag sobre Talgo.

Fonts de l'executiu han confirmat que l'objectiu del veto és "protegir els interessos estratègics i de la seguretat nacional d'Espanya".

Quan al març es va saber que el consorci hongarès presentava una oferta pública de compra sobre el 100% de les accions de Talgo per valor de 620 milions d'euros, el govern espanyol va expressar la seva incomoditat per l'operació.

El motiu que al·legava és que el grup empresarial és proper al primer ministre, Viktor Orbán, i es tem que hi hagi capital rus al darrere. En concret, el 45% del capital del consorci està controlat per Corvinus, un fons estatal hongarès.

Control de les inversions exteriors

Fa uns quatre mesos, el grup hongarès va sol·licitar autorització al govern espanyol com a requisit legal previ per a l'execució de l'opa. Quan una operació supera els 500 milions d'euros, ha de tenir el vistiplau de l'executiu.

En aquest cas, el govern de Pedro Sánchez ha advertit que la no autorització està emparada en la normativa vigent en matèria de control de les inversions exteriors. També argumenta que s'ajusta al dret comunitari i a les competències de la UE.

Les accions del fabricant de trens han caigut un 9% després de fer-se públic el veto (Europa Press)

La Junta d'Inversions Exteriors --l'òrgan interministerial encarregat d'informar sobre cada operació-- ha analitzat l'oferta d'opa i ha conclòs que comportaria "riscos per garantir la seguretat nacional i l'ordre públic".

Tant el soci de govern dels socialistes, Sumar, com altres partits que li donen suport parlamentari també s'havien mostrat contraris a l'operació.

La resposta del mercat ha estat gairebé immediata: la cotització de la companyia ha registrat caigudes de fins al 9%, fins als 3,9 euros per acció. Abans de la suspensió, retrocedien al voltant d'un 1%.

Els accionistes denuncien "ingerència"

L'empresa que lidera el consorci hongarès, Magyar Vagon, ja ha avisat que recorrerà la decisió del govern espanyol i prendrà "totes les accions legals al seu abast" per defensar l'opa.

També ho farà l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (Aemec), que recorrerà el veto als tribunals per denunciar la "ingerència" de l'executiu.

En un comunicat, l'entitat, que representa 8.000 accionistes, assegura que impugnarà l'actual normativa que limita les inversions estrangeres en sectors estratègics aprovada durant la pandèmia i que ja "ha perdut la seva raó de ser".

L'empresari darrere l'opa a Talgo, András Tombor, va ser assessor d'Orbán entre el 1998 i el 2002 (Europa Press)

L'Aemec considera que "suposa un greu perjudici per als accionistes de societats cotitzades" que no poden vendre les accions i exercir "el seu legítim dret de venda en un procés d'oferta".

A banda, el govern espanyol ha buscat alternatives per tancar l'operació amb altres socis que no siguin el grup hongarès, com per exemple Skoda.

 

ARXIVAT A:
Transport públicGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut