El govern espanyol vol que els treballadors es jubilin més tard
Defensa bonificar els que decideixin posposar la jubilació més enllà de l'edat legal i frenar la tendència creixent a les jubilacions anticipades amb penalitzacions
El govern espanyol busca endarrerir les jubilacions voluntàries. Per aconseguir-ho planteja dues vies: penalitzar la jubilació anticipada per a les rendes altes i bonificar els que decideixin endarrerir la jubilació.
Això suposaria un important estalvi per al sistema de pensions, perquè els treballadors trigarien més a convertir-se en pensionistes i estarien més anys cotitzant.
El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ho ha explicat en una compareixença al Congrés, a petició pròpia, davant la comissió de seguiment del Pacte de Toledo, que estudia la reforma de les pensions.
L'edat real de jubilació a Espanya se situa gairebé en els 64,6 anys i la legal en els 65,8, en línia amb els països de l'entorn.Segons el ministre, endarrerint la jubilació, tothom hi guanyaria: es genera més pensió a l'afectat, és un estalvi per al sistema i també és un estalvi per a l'empresari, per la reducció de cotitzacions. Ara, la bonificació per la demora en l'edat de jubilació és del 3,2% i Escrivá s'ha mostrat sorprès perquè hi ha jubilacions just un mes abans de fer els 67 anys, cosa que impedeix rebre un 2% addicional de pensió.
També ha alertat sobre la tendència creixent a les jubilacions anticipades i que els autònoms cotitzin el mínim.
Plans de pensions col·lectius
El ministre també proposa que les empreses impulsin plans de pensions col·lectius per als seus treballadors.
Ho contraposa als plans individuals, que beneficien les rendes més altes. Amb dades de l'AIReF, ha explicat que les rendes més altes acumulen gairebé el 70% de benefici fiscal (1.100 milions d'euros).
Escrivá creu que "no compleixen amb el seu principal objectiu d'incentivar l'estalvi, són molt regressius i són un producte financer molt car, amb una molt escassa participació de joves".
Reorganitzar la Seguretat Social
Segons el ministre, els seus plantejaments van més enllà de la crisi que hi pugui haver per la Covid, perquè l'impacte en els comptes de la Seguretat Social és de naturalesa "genuïnament transitòria".
Malgrat això, la caiguda dels ingressos empitjora la previsió del dèficit de la Seguretat Social fins al 2% del PIB aquest any, set dècimes més que l'any passat, i a l'1,4% del PIB fins al 2023 si no s'implanten mesures, com eliminar despeses impròpies.
- ARXIVAT A:
- Pensions