Google (Reuters)

El govern espanyol vol recaptar el 2019 la "taxa Google" per finançar les pensions

Redacció Actualitzat
TEMA:
Pensions

El govern espanyol va pactar amb el PNB un augment de les pensions per l'aval als pressupostos. La decisió suposa una despesa extra de 1.300 milions d'euros. Tot i així, el Ministeri d'Hisenda assegura que hi haurà dèficit zero d'aquí a tres anys malgrat l'augment. Per fer-ho, els diners podrien sortir de les empreses tecnològiques.

El govern espanyol vol començar a recaptar el 2019 el que es coneix com "taxa Google" per poder finançar, entre altres, les pensions. Ho ha explicat aquest dissabte, a Sofia, el ministre d'Economia, Román Escolano, després del consell de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea.

Davant la reticència d'alguns estats membres, el ministre ha demanat consens per poder aplicar el nou tribut a tota la Unió.

 

 

La taxa tindria el suport del principal partit de l'oposició, el PSOE. El seu líder, Pedro Sánchez, així ho ha dit, sempre i quan la taxa es debati en el marc del Pacte de Toledo.

 

Què és la taxa Google?

El consell de ministres va aprovar el 2014 la llei de propietat intel·lectual. És una reforma parcial del text vigent que pretén, segons el govern espanyol, enfortir la posició dels creadors i facilitar la transició digital de les indústries culturals i creatives. Una de les principals novetats és que es reconeix el dret d'empreses editores de ser compensades econòmicament per explotació dels seus continguts en determinades circumstàncies. 

Es tracta de l'anomenada "taxa Google", que ja apliquen països com França i Alemanya: els agregadors de notícies podran fer servir fragments no significatius sense autorització prèvia, però hauran de pagar una "compensació equitativa".

Divisió a la UE

La "taxa google" té dividits els 28 membres. El bloqueig d'una desena de països a l'aplicació de la taxa digital frena l'acord, que necessita la unanimitat per ser aprovat.

Els ministres defensors de la taxa al·leguen que l'economia digital ha generat problemes de justícia social. I és que, mentre que les empreses tradicionals paguen una mitjana del 23% d'impost de societats, les digitals només en paguen un 9%, generant un marge de beneficis cada cop més gran.

La proposta que han debatut els ministres europeus planteja crear un impost del 3% sobre la facturació d'alguns serveis digitals de les empreses que facturin més de 750 milions d'euros a tot el món o més de 50 milions a la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Pensions Google
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut