El govern espanyol vol regular els lloguers de temporada: s'hauran de registrar i acreditar

La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, defensa que les mesures anunciades, que també inclouen que els veïns puguin vetar els pisos turístics, ajudaran a rebaixar la tensió del mercat d'habitatge residencial
Paula Florit Gomila Actualitzat

Els lloguers temporals s'hauran d'acreditar. És a dir, caldrà demostrar que la temporalitat que es declara per llogar un habitatge durant un temps reduït està justificada. Això pot ser per estudis, una investigació o una feina, per exemple.

I en funció d'aquesta causa, el lloguer podrà ser més o menys llarg. Seguint l'exemple, si és necessari un pis per estudiar durant un curs escolar, el lloguer podrà ser de nou mesos.

Així ho vol regular el govern espanyol, a través d'un decret llei que pretén tramitar d'urgència, segons ha anunciat la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, després de la reunió aquest dimecres del grup de treball per regular justament el lloguer temporal.

Aquest grup té representació, entre d'altres, de la patronal immobiliària, el sindicat de Llogateres o CCOO i la UGT, i està previst en la llei d'habitatge espanyola, en vigor des del 26 de maig de l'any passat. 

També és la que ha permès fixar el topall de preus del lloguer en les zones amb el mercat tensionat. Una limitació que ha motivat alguns propietaris a fer un ús fraudulent del lloguer de temporada, que en alguns casos arriba a triplicar el preu. I és el que es vol corregir.

"És necessari establir tots els mecanismes per no burlar la llei d'arrendaments urbans i salvaguardar l'allotjament de temporada per al que és realment: per atendre una situació de persones que, per qüestions laborals o acadèmiques, requereixen durant un temps de la seva vida un allotjament diferent de l'habitatge habitual", ha afirmat la ministra.

També ha anunciat que es crearà un registre de pisos de lloguer temporal. Els detalls de tot plegat, però, no se sabran fins a l'aprovació del decret.

El grup de treball per regular el lloguer de temporada s'ha reunit aquest dimecres (Europa Press)


Els veïns podran vetar els pisos turístics

Pel que fa als pisos turístics, també fora de la llei d'habitatge i una altra de les vies que han trobat alguns propietaris per esquivar la regulació de preus, la ministra ha anunciat que es modificarà la llei de propietat horitzontal perquè les comunitats de veïns puguin vetar-los al seu edifici.

"Es tracta d'empoderar els veïns, de garantir la convivència en les comunitats dels veïns i a les ciutats", ha dit Rodríguez, que ha parlat d'un "ajust quirúrgic" en aquesta llei per actuar contra "un problema que està impedint l'accés a famílies a l'habitatge residencial".

Decret tombat a Catalunya

El govern va aprovar a finals d'abril un decret llei per regular els lloguers temporals i els d'habitacions, uns dies abans de les eleccions del 12 de maig. Només va durar un mes en vigor, perquè no va passar el tràmit per consolidar-se al Parlament. El PSC s'hi va abstenir i Junts, el PP i Vox hi van votar en contra. 

En tot cas, la regulació ja es fixava en els motius de la temporalitat. Preveia que només es podien considerar temporals i, per tant, fora del topall de preus que estableix la llei, els lloguers per lleure i vacances, i per assistir a activitats recreatives i culturals.
 

Més de 50.000 pisos turístics a Catalunya

A Catalunya, també hi ha hagut iniciatives per regular els pisos turístics. El Parlament va convalidar al desembre un altre decret del govern que justament volia limitar el nombre de pisos turístics als municipis tensionats, establint que les llicències d'ús turístic tindran una vigència de cinc anys

A més, per atorgar-les, cal que la Generalitat doni el vistiplau al planejament urbanístic de l'Ajuntament en qüestió, que inclogui les llicències d'habitatges turístics que prevegin. Amb això, el govern ha de validar que, si s'atorguen, no posin en perill l'accés a l'habitatge.

L'Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat la intenció de no renovar llicències turístiques a mesura que vagin caducant. Actualment, a la capital catalana n'hi ha prop de 10.300

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, amb la dada actualitzada aquest febrer, a Catalunya en són 52.598. D'aquests, 16.768 són a la demarcació de Barcelona; 20.721, a Girona; 12.282 a Tarragona i 2.827, a Lleida.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut