El govern estudia impugnar la indemnització milionària a l'empresa gestora del Castor
El síndic de Greuges també estudia impugnar la decisió del govern espanyol d'indemnitzar l'empresa gestora del Castor
Indignació social immediata davant la notícia que els consumidors seran els que pagaran la milionària indemnització a l'empresa gestora del magatzem Castor, Escal UGS, participada majoritàriament per l'ACS de Florentino Pérez.
Una indemnització per compensar-la de la suspensió indefinida del projecte. 1.350 milions d'euros que ara abonarà l'empresa Enagàs, però que durant 30 anys anirà carregant a la tarifa del gas.
Enagàs s'ha afanyat a emetre un comunicat per als seus inversors en què deixa clar que el pagament de la indemnització serà neutre per a les seves finances: no incrementarà el seu deute ni alterarà les seves inversions.
I això serà així perquè, finalment, podrà recuperar aquesta quantitat, que es carregarà a la facturació mensual dels consumidors durant 30 anys. Concretament, s'aplicarà sobre aquests conceptes: els peatges d'accés i els cànons del sistema gasista. El banc Santander, Bankia i la Caixa avançaran els diners de la indemnització, a canvi de quedar-se aquests drets de cobrament.
Reaccions
La Plataforma en Defensa de la Sénia celebra la suspensió del magatzem de gas submarí però manté la lluita, ara, per evitar que l'usuari pagui els plats trencats.
Representants dels consumidors han expressat la seva indignació per la connivència que demostra la decisió del govern espanyol amb una empresa privada.
La Generalitat i el síndic estudien impugar-ho
La Generalitat, per boca del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ja ha anunciat que estudiarà impugnar la decisió del govern espanyol d'indemnitzar l'empresa Escal pel tancament del Castor.
Puig, que ha qualificat el Castor de "magatzem de gas mal construït, sense prou estudis", ha dit que no vol que siguin els ciutadans i les empreses els que acabin pagant.
Per la seva banda, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, també estudia impugnar-ho. I per fonamentar la impugnació, Ribó es reunirà amb entitats de defensa dels drets dels consumidors, col·legis professionals afectats -advocats i enginyers- i moviments veïnals per estudiar accions legals contra una decisió que ha qualificat d'"indignant".
"És evident que hi ha hagut una manifesta mala administració per part dels governs espanyols, sigui el de Zapatero o el de Rajoy, i, a més, ara s'hi afegeix un final tan indignant com fer recaure sobre els consumidors el pagament de totes les despeses sense exigir responsabilitats a ningú".
El decret del juny del 2008 que atorgava la concessió especificava què passaria si s'extingia. Deia que, per assegurar la recuperació de la inversió, es compensaria l'empresa pel valor net de les instal·lacions.
Amb tot, afegia una excepció: no hi hauria indemnització en cas de frau o de negligència imputable a l'empresa. I aquest és l'argument que podria haver esgrimit el govern espanyol davant dels tribunals, en comptes de pactar amb l'empresa.