La líder del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, arribant al judici per malversació de fons de la UE
La líder del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, arribant al judici per malversació de fons de la UE (Reuters/Sarah Meyssonnier)

El govern francès, a punt de caure: Le Pen donarà suport a la moció de censura contra Barnier

El primer ministre està a la corda fluixa després de dir que aprovarà per decret una llei de pressupostos

RedaccióActualitzat

França s'encara cap a una moció de censura contra el primer ministre, Michel Barnier, que ocupa el càrrec des de fa menys de tres mesos.

El Nou Front Popular, la plataforma que agrupa la majoria dels partits d'esquerres --i que, contra tot pronòstic, va guanyar les últimes eleccions legislatives-- va ser el primer a avisar que la presentaria.

I aquest dilluns, l'extrema dreta liderada per Marine Le Pen ha anunciat que donarà suport a la moció, que es debatrà en seu parlamentària 48 hores després de ser presentada.

Així doncs, el país s'aboca a una nova crisi política que aquest mateix dimecres podria fer caure el govern.
 

L'origen: una llei de la Seguretat Social

Fa dies que el primer ministre francès té sobre la taula una llei de pressupostos de la Seguretat Social del 2025.

Perquè s'aprovés a l'Assemblea Nacional, Barnier intentava comptar amb els vots de Reagrupament Nacional (RN), el partit de Le Pen, que li ha anat esgarrapant concessions, com eliminar un impost sobre l'electricitat, retallar l'ajuda mèdica als migrants en situació irregular o mantenir la subvenció a diversos medicaments.

Aquest dilluns, la líder d'extrema dreta li ha demanat una nova mesura: posposar durant mig any la pujada de les pensions per contrarestar la inflació.

Michel Barnier el dia que va ser nomenat primer ministre de França (Reuters/ Stephane de Sakutin)

Però Michel Barnier, de perfil conservador i nomenat pel president Macron, ha fet un cop de volant i ha decidit que aprovarà els pressupostos de la Seguretat Social per la via del decret, és a dir, sense necessitat de votar a l'Assemblea Nacional. Per fer-ho, només ha d'activar l'article 49.3 de la Constitució francesa.

"El país travessa greus problemes que exigeixen afrontar unes certes obligacions (...) Els francesos no ens perdonarien que optéssim pels interessos particulars per sobre dels de la nació."

Els partits d'esquerra ja havien advertit el primer ministre que, si emprenia aquest camí, presentarien una moció de censura. 

La novetat ha estat la posició favorable de Reagrupament Nacional i de Marine Le Pen, que ha acusat Barnier de falta de diàleg:

"Li vaig presentar les nostres línies vermelles i no ha volgut acceptar-les. No podem acceptar aquests pressupostos profundament injustos perquè fan pagar als francesos la incompetència de Macron."

Així doncs, tot indica que Barnier penja d'un fil. Tal com estan les coses, aquest dimecres la moció s'aprovarà amb una àmplia majoria parlamentària: com a mínim, 325 dels 577 representants a l'Assemblea Nacional hi donaran suport.

Des que el govern francès es va posar en marxa al setembre, ha confiat en el suport de l'RN per sobreviure, una relació amenaçada ara pel projecte de llei de pressupostos de la Seguretat Social, que pretén frenar l'espiral de dèficit públic.

Si és destituït, Barnier es convertirà en el primer ministre més breu de la Cinquena República Francesa, inaugurada el 1958. Llavors serà el president, Emmanuel Macron, qui haurà de buscar un nou cap de l'executiu.
 

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronMarine Le Pen
Anar al contingut