El govern intensificarà les inspeccions per garantir el compliment de la immersió

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho ha anunciat en una declaració institucional després de la cimera per la llengua

RedaccióActualitzat

El govern reforçarà amb un segon mestre la trentena d'aules que hi ha a Catalunya on s'han de fer més hores de castellà per una sentència judicial i s'intensificaran les inspeccions per garantir que es compleixen els projectes lingüístics de cada centre.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ofert aquest dijous al vespre una declaració institucional just després d'encapçalar la cimera per la llengua. Per Aragonès, "tot atac a a llengua és un atac als pilars de la convivència". El president de la Generalitat ha destacat que el que hi ha en joc és el "futur de Catalunya tal com l'hem entès fins ara".

"Tot atac a la llengua és un atac a un dels pilars que defineixen la societat catalana. Avui no només ens hi juguem el futur de la llengua, sinó una idea comuna de país. Ens hi juguem el futur de Catalunya tal com l'hem entès fins ara."

Per contrarestar les últimes decisions judicials i les dades que apunten cap a un empitjorament de la salut del català, Aragonès ha anunciat un conjunt de mesures entre les quals destaca un increment de les inspeccions als centres educatius, des d'aquest mateix divendres, per garantir que compleixen els projectes lingüístics vigents.

"L'ús del català a l'escola ha disminuït en els últims anys. Volem revertir aquesta dinàmica. En les pròximes setmanes, posarem en marxa un estudi que hem encarregat a la UB per aprofundir en el coneixement del sistema educatiu."

A més, el Departament d'Educació posarà en marxa un pla de promoció de l'ús de la llengua catalana als centres educatius que arrencarà al gener i que pretén arribar a les prop de 4.500 escoles i instituts de Catalunya, d'acord amb les necessitats de cada centre.

El president de la Generalitat també ha anunciat que es modificarà la normativa per blindar la immersió lingüística.

Un segon mestre per aula

El govern posarà també un docent de reforç en cada una de les aules afectades per la quota de 25% de castellà dictada per la justícia, per "preservar" així el projecte lingüístic de cada centre. Ara mateix són 35 aules catalanes que estan en aquesta situació.

En concret, segons ha explicat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en aquestes aules hi haurà dos mestres durant les hores que s'hi hagi d'aplicar el castellà. Tot i això, Cambray no ha concretat com s'organitzarà i tampoc ha respost si el fet que hi hagi dos mestres significarà que un d'ells es dirigirà als alumnes en català o no.

Aragonès ha ofert una declaració institucional per anunciar els pròxims passos en la protecció del català (ACN / Laura Fíguls)

Cimera amb entitats

Pere Aragonès ha fet aquesta declaració acompanyat del conseller d'Educació i la consellera d'Universitats i davant dels representants d'entitats socials i culturals que han assistit a la cimera per la llengua al Palau de la Generalitat.

La trobada, la segona que es fa en un mes, pretén blindar l'actual model d'escola catalana, que ha estat posat en qüestió per diverses sentències judicials. La concreta de Canet de Mar i, sobretot, la general, la del TSJ, que afectaria totes les escoles catalanes.

Durant la compareixença, el president ha demanat als partits que "històricament" han donat suport a la immersió que "no l'abandonin", en referència a les últimes decisions del PSC.

ARXIVAT A:
Educació Català Pere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut