15 migrants es llancen al mar i Open Arms avisa: "La situació està fora de control"
- TEMA:
- Migracions
La situació que es viu a bord de l'Open Arms, que l'ONG descriu com a crítica, fa que almenys 15 dels migrants que encara hi queden s'hagin llançat a l'aigua aquest dimarts amb l'esperança d'arribar a la costa.
10 han saltat aquest matí, i els guardacostes italians i els socorristes d'Open Arms han rescatat nou dels migrants el migdia i el desè ho han fet aquest mateix matí.
5 persones més han saltat a l'aigua després de la una del migdia, i les han rescatades poc després:
Aquest diumenge un altre grup va llençar-se a l'aigua davant del bloqueig de la situació.
Els 94 migrants que encara son a bord de l'Open Arms esperen una solució però la seva situació està enrocada. Aquest nit, el govern italià ha permès evacuar 9 migrants, 8 que necessitaven assistència urgent i un acompanyant, que ja són a Lampedusa. Però no permet desembarcar la resta del passatge i l'ONG insisteix que ho han de poder fer en aquesta illa.
L'ONG manté el pols amb els governs italià i espanyol i es neguen ser ells els qui transportin la resta dels migrants a un port de les Balears. Descriuren la situació com a "desesperada".
Open Arms es nega a anar a un port a les balears perquè, diuen, són un vaixell de rescat, però no de transport. Itàlia ofereix traslladar el centenar de migrants fins a la costa espanyola, si Espanya retira la bandera a l'Open Arms, i el govern de Pedro Sánchez els ha autoritzat a desembarcar a Palma, Maó o Algesires. Però l'ONG no vol fer un trajecte d'entre 1.000 i 1.500 quilòmetres.
(Francisco Gent /Reuters)
Al seu compte de twitter, el director d'Open Arms, Òscar Camps, ha comparat la situació a bord amb la d'un centre de detenció a Líbia però en aigües territorials italianes:
Salvini: "Primer els italians"
Mentrestant, el vicepresident del govern italià, Matteo Salvini, continua esforçant-se per treure rèdit polític intern de la situació: ha difós una imatge seva a Twitter amb els eslogans "Primer els italians" i "Els italians volen els ports tancats":
"La línia de fermesa és l'única manera d'evitar que Itàlia torni a ser el camp de refugiats d'Europa, com es demostra també ara amb l'ONG espanyola dels falsos malalts i dels falsos menors."
Cunillera: "Ja seríem a mig camí"
Per la seva banda, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha retret a l'Open Arms que encara no hagi posat rumb a l'estat espanyol. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha demanat posar en valor que el govern espanyol hagi mogut fitxa, a diferència de la resta d'estats:
"Aquí des d'ahir al matí hi ha ports a disposició, per tant, en aquest moment la pilota no està a la teulada del govern. Està a la teulada d'aquell que decideix que no ho vol. Mentre estem discutint si el viatge és llarg o feixuc ja ha passat un dia i mig, eh? Ja seríem a mig camí".
Cunillera ha tornat a qüestionar les decisions de l'ONG, tal com ja va fer aquest dilluns la vicepresidenta espanyola en funcions.
Retrets entre el govern espanyol i Open Arms
El director de l'ONG, Òscar Camps, va acusar Carmen Calvo, de voler "confondre" l'opinió pública, després que la número dos del govern insinués que l'ONG hauria rebutjat fa dies desembarcar a Malta. Camps ha assenyalat, en un fil a Twitter, que les autoritats malteses han denegat l'accés del vaixell en dues ocasions.
- ARXIVAT A:
- Migracions