El govern Mazón va ignorar fins a tres trucades abans d'acceptar la primera ajuda de l'UME
La delegada del govern espanyol va fer tres telefonades a la consellera d'Interior per oferir-li els mitjans de l'Estat hores abans de les inundacions, sense que li demanés res
La delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, va trucar tres cops a la consellera de Justícia i Interior valenciana, Salomé Pradas, per alertar-la del risc de la dana i oferir-li mitjans, hores abans de les devastadores inundacions del 29 d'octubre que han provocat més de 200 morts.
Segons ha avançat la Cadena SER, els contactes tenien com a objectiu oferir el suport del govern espanyol per mitigar els efectes de la dana, com ara activar mitjans de la Unitat Militar d'Emergències, però el govern de Mazón no va demanar res en les tres primeres comunicacions.
Tres trucades: 12.23, 12.48, 14.00
Segons la SER, les telefonades es van produir a les 12.23, a les 12.48 i pels volts de les 14.00. En aquestes converses, la consellera es limita a respondre que estan en contacte i que es reuniran de forma immediata amb l'equip d'emergències.
Primera petició només per a Utiel: passades les 14.00
Finalment, uns minuts més tard de les 14.00 es va produir una quarta trucada, en què la consellera sí que va demanar l'activació de l'UME, però només per al municipi d'Utiel. La reunió de coordinació d'emergències, el CECOPI, no va començar fins a les 17.00 i sense Mazón.
En unes declaracions a À Punt, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha confirmat que les trucades es van succeir després que a les 12.07 la Confederació Hidrogràfica del Xúquer fes arribar una alerta a totes les institucions pel risc de desbordament del riu Magre i el barranc de Poio.
Morant també ha afirmat que les trucades de la delegada del govern a la consellera "no van ser ateses adequadament" i ha recordat que la Generalitat Valenciana no va enviar l'avís fins a les 20.12, quan "en molts casos la gent ja estava atrapada o l'havia arrossegat l'aigua".
Mazón va arribar al CECOPI entorn de les 19.00
Al matí, Mazón va informar --en una compareixença de premsa-- que les previsions apuntaven que el temporal amainaria cap a les 18.00. El president va mantenir la seva agenda i va participar en un dinar de treball.
Així, el president va arribar dues hores tard a la reunió d'emergència del CECOPI el dia de les inundacions. Segons expliquen diversos mitjans, Mazón no hi va arribar fins gairebé les 19.00, malgrat que hi havia activada l'alerta roja i els rius i barrancs ja baixaven ben plens.
Mentrestant, asseguren, la consellera entrava i sortia de la reunió, molt angoixada, mentre intentava contactar per telèfon amb el president valencià. Alhora, apunten, quan Mazón va arribar al centre de coordinació d'emergències de l'Eliana, els tècnics van haver d'explicar quina era la situació una altra vegada i això hauria endarrerit la presa de decisions.
Responent a preguntes dels periodistes, aquest dijous Mazón ha confirmat que era en un dinar de feina, però no ha concretat amb qui. A més, ha assegurat que "estava comunicat tota l'estona, personalment, amb tot el que passava".
Fonts de la Generalitat Valenciana han explicat a 3Cat que Mazón es trobava al Palau de la Generalitat "treballant i informat puntualment", i que quan van comunicar-li el risc de ruptura de la presa de Forata, el president valencià va incorporar-se "físicament i immediatament" a la reunió del CECOPI.
Les mateixes fonts apunten que la consellera Salomé Pradas dirigia el CECOPI, perquè és el titular de la conselleria competent en Protecció Civil i gestió d'emergències a qui correspon la decisió de constituir-lo quan l'evolució de l'emergència ho aconselli. Segons la Generalitat, la reunió estava convocada des de les 15.00 però, segons les converses a les quals ha tingut accés la SER, no comença fins a les 17.00.
La trucada desesperada de l'alcaldessa de Paiporta: 19.00
L'alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, ha confirmat a "Els Matins" de TV3 que cap a les 19.00 del dimarts 29 d'octubre va trucar a la delegada del govern espanyol perquè el seu poble s'estava inundant.
"Vaig trucar a la delegada del govern per dir-li que la gent s'estava morint i que vinguessin com fos."
Segons la Cadena SER, va ser aquesta trucada de socors --que la delegada va rebre mentre estava a la reunió del CECOPI amb Mazón-- el que hauria fet que el president es decidís a donar l'ordre d'activar l'alerta als telèfons mòbils dels ciutadans.
En unes declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", l'alcaldessa de Paiporta ha afegit que va rebre el missatge quan feia una hora que estaven "amb molta aigua i sense parar, amb una força increïble".
L'alcaldessa s'ha mostrat "desolada" i ha explicat que al municipi no tenen cap comerç obert i que hi ha "molts carrers on encara no han pogut entrar les màquines".
Segons Maribel Albalat, han recuperat l'aigua corrent, però moltes llars encara no tenen subministrament elèctric i la seva prioritat ara és procurar que tothom rebi aigua, aliments i medicines. "Estem en una situació d'absoluta emergència", ha denunciat.
De moment, la justícia no ha obert cap investigació sobre la gestió de la dana, tret dels incidents que va haver-hi durant la visita de Felip VI, Pedro Sánchez i Carlos Mazón a la zona afectada, pels quals s'han detingut tres persones.
La delegada del govern espanyol demana no discutir sobre la gestió de la dana
A la sortida de la reunió del CECOPI, aquest dijous a la tarda, la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, no ha volgut entrar en polèmiques sobre les trucades a la consellera de Justícia i Interior valenciana, Salomé Pradas, i ha insistit que no farà cap declaració sobre la gestió de l'emergència mentre hi hagi ciutadans que tinguin "fang al carrer":
"Les persones que ens necessiten no es mereixen que estiguem discutint d'aquestes coses".
Bernabé ha assegurat que el govern espanyol està "absolutament centrat a abordar l'emergència i la post-emergència" i ha avançat que "ja arribarà" el moment de discutir sobre què va "fer o deixar de fer" cadascú, però que ara no vol "perdre-hi ni un minut". "Cadascú sap la responsabilitat que té i la que tenia el dia 29", ha apuntat.
Bernabé ha destacat que s'està "restablint la normalitat", gràcies a la presència "més efectiva" de les forces i els cossos de seguretat, i que ara la prioritat és restablir els serveis de mobilitat públics, tant per carretera com ferroviaris.
- ARXIVAT A:
- País Valencià