El govern no renovarà el concert als centres de secundària que discriminin per sexe
El govern deixarà de finançar el curs vinent els grups d'infantil, secundària i estudis postobligatoris que acaben el concert el curs 2022/2023
El govern ha decidit que no renovarà el concert a les escoles que segreguen per raó de sexe en les etapes d'infantil, secundària i estudis postobligatoris que caduquen a final de curs, segons ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray després del Consell de Govern d'aquest dimarts. La mesura afecta 11 centres.
"Al segle XXI no hi pot haver cap escola que amb finançament públic segueixi separant nens i nenes a les aules. Les escoles, lliures de qualsevol tipus de discriminació. La segregació per gènere augmenta els estereotips i legitima el sexisme."
Cambray ha afegit que el govern té "cada cop més cobertura jurídica que empara aquesta decisió". "Seguim i seguirem determinats fins que no hi hagi cap mena de discriminació dins del servei educatiu de Catalunya", ha dit.
La coeducació -és a dir, educar en la igualtat i sense cap biaix per raó de gènere- és un dels principis fonamentals que recull la Llei d'Educació de Catalunya, la LEC, aprovada el 2009. Amb la nova llei d'educació espanyola, la LOMLOE, es reforça encara més la cobertura jurídica per acabar amb la segregació per sexe a l'escola.
Tot i això, 12 anys després de la LEC, continua havent-hi escoles i instituts que separen l'alumnat per sexe a Catalunya. Són 11 centres concertats, la majoria pertanyen a institucions religioses de caràcter conservador: Canigó, Bell-lloc del Pla, Les Alzines, Pineda, Xaloc, Institució Lleida, Campjoliu, Institució Tarragona, La Vall, La Farga i Viaró.
Totes imparteixen els cursos d'ESO i en dos casos també el batxillerat. No n'hi ha cap que faci l'etapa de segon cicle d'educació infantil amb segregació de sexe.
En aquests centres, l'exclusió afectarà 139 grups d'ESO, és a dir, 3.850 alumnes i 251 alumnes de batxillerat.
En aquestes etapes la renovació es fa cada 4 anys, i el 2018, quan es volia suspendre el concert, amb la Generalitat intervinguda pel 155, va ser el Ministeri d'Educació qui les va renovar de manera automàtica.
La primària, pendent dels tribunals
A l'etapa de primària, els concerts es renoven cada 6 anys i tocava fer-ho l'any passat. Per fer-ho efectiu, el govern preparava dos decrets (el d'admissions i el de concerts) que refermen que l'educació ha de ser mixta, però no es van poder aprovar a temps a causa de la pandèmia. Es va aprovar una moratòria d'un any per no renovar-los.
Els 11 centres que a Catalunya separen nens i nenes, ho van portar a la justícia. I el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els va donar la raó, i va aprovar unes mesures cautelars que els permeten continuar rebent la subvenció durant 6 anys més
Ara s'està a l'espera que el Tribunal es pronunciï definitivament i caldrà veure si l'anunci d'avui emprèn el mateix camí.
Mentors digitals
El conseller Cambray ha anunciat també la incorporació de 284 mentors digitals, que des del gener del 2022 fins al final de curs del 2023, tenen el repte de fer la transformació digital de tots els centres educatius i formar docents i alumnat amb les competències necessàries.
Segons el conseller, l'objectiu és dotar d'aquestes competències 1.600.000 alumnes i un mínim del 80% dels docents, és a dir, uns 92.000 professionals, i "teixir una xarxa de centres educatius digitalment transformats".
Cada un d'aquest mentors digitals farà l'acompanyament cap a la digitalització en 15 centres educatius, per arribar al total de 3.541 que hi ha a Catalunya.
- ARXIVAT A:
- Educació