El govern només aixeca el toc de queda i manté la resta de restriccions
El confinament nocturn s'acaba aquest dijous a la mitjanit, però continuen vigents la limitació de 10 persones en les reunions socials, la reducció d'aforaments i el tancament de l'oci nocturn
L'aixecament del toc de queda és l'únic canvi en les restriccions per frenar els contagis de covid que farà el govern. Així doncs, a partir d'aquest dijous a la mitjanit, ja es podrà sortir de casa d'una a sis de la matinada arreu el país.
Ho ha confirmat aquest dimarts la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu.
Pel que fa a la resta de mesures, com són la limitació de 10 persones en les reunions socials, la reducció d'aforaments i el tancament de l'oci nocturn, el govern preveu mantenir-les una setmana, de moment. Tampoc hi haurà modificacions en l'ús del certificat covid.
Per tant, la capacitat màxima a l'interior de bars i restaurants continua en un 50%, mentre que l'aforament en comerços i empreses de serveis es manté en el 70%, el mateix percentatge que als equipaments esportius tancats.
Les discoteques continuaran tancades, mentre que l'aforament de sales de concert, teatres, cinemes, auditoris i circs coberts serà del 70%. A les sales de vetlla, enterraments i altres cerimònies també es manté aquest percentatge.
Les mesures es passen a revisar setmanalment
Patrícia Plaja ha destacat que els indicadors no permeten afirmar que s'hagi assolit el pic de la sisena onada, tot i que indicarien que és a tocar. En tot cas, la situació requereix mantenir aquestes mesures. Diu Plaja, però, que "no duraran ni un dia més del necessari".
Així doncs, a principis de la setmana que ve es tornarà a revisar la vigència de les mesures per valorar si cal o no allargar-les.
La majoria d'experts que formen part del comitè que assessora el govern en temes relacionats amb la pandèmia coincideixen que, amb l'esclat de contagis que està provocant la variant òmicron -a un ritme d'un positiu cada tres segons a Catalunya-, el més convenient és mantenir una mica més les restriccions vigents.
Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, hi insistia aquest dimarts a "El matí de Catalunya Ràdio":
"Cal ser prudents fins que passi el pic i els dies de després. Els primers dies postpic són igual de dolents que els anteriors. Jo crec que s'hauria de ser prudent a l'hora d'aixecar les restriccions."
En vigor des del desembre
Les mesures que encara hi ha vigents -com el toc de queda- són les que es van anunciar el 20 de desembre i s'havien d'acabar el 7 de gener, però es van prorrogar 14 dies més. Una pròrroga que s'acaba a finals d'aquesta setmana.
El confinament nocturn, que afectava els municipis de més de 10.000 habitants, i la limitació en les reunions són els úniques dues mesures que han necessitat l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a petició del govern, ja que es tracta de restriccions que afecten drets fonamentals.
Pel que fa a la resta, les mesures que afecten aforaments o el tancament de l'oci nocturn, l'executiu no necessita el vistiplau de la justícia.
Pel que fa al certificat covid, tal com està plantejat ara sí que genera més dubtes. Aquest dilluns mateix, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, anunciava que havia encarregat un informe als seus assessors per saber si el certificat continua sent necessari en el context de la variant òmicron.
En tot cas, no s'ha anunciat cap canvi imminent en aquest sentit i ha explicat la portaveu que fins que no es tingui aquest informe -les properes setmanes-, no es prendrà cap decisió.