La reunió setmanal del Consell Executiu, aquest dimarts al Palau de la Generalitat
La reunió setmanal del Consell Executiu, aquest dimarts al Palau de la Generalitat (ACN / Bernat Vilaró)

El govern pressiona pel mediador a la taula de diàleg: "El calendari no és la prioritat"

L'endemà de la cimera de partits i forces independentistes, l'executiu refreda l'expectativa d'una reunió imminent i prioritza que la taula de negociació sigui un "èxit"

Txell Ortiz i VilasecaActualitzat

Quan falten deu dies perquè acabi el mes de febrer, ni el govern català ni l'espanyol concreten la data per a la primera reunió de la taula de diàleg.

L'endemà de la discreta cimera independentista i que Esquerra reclamés fixar la trobada per un dia de la setmana vinent, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha refredat les expectatives d'una reunió imminent i ha dit que no ve d'uns dies:

"Si hem d'esperar set, deu dies o quinze més, creiem que és prou important el que hi anem a fer com per no centrar-nos en aquestes setmanes"

Pel govern català, l'important no és el dia sinó que hi hagi garanties. Per la portaveu de l'executiu, fixar un dia abans que acabi el febrer és una proposta del president Pedro Sánchez que en cap cas el president Quim Torra va agafar com a compromís.

No és que no hi hagi pressa, ha dit, sinó que es vol que la taula de negociació que ha de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat sigui "un èxit".

 

 

Segons Budó, els equips tècnics de tots dos executius estan treballant els continguts i l'ordre del dia i ha tornat a remarcar que la figura del mediador es va pactar al Parlament entre Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP com a imprescindible.

Budó, però, no ha acabat d'aclarir si el que fa que no es fixi la data és només una discrepància sobre el mediador o hi ha alguna cosa més.

"Treballem per garantir que el compromís adoptat al Parlament es pugui traslladar a la taula de negociació"

 

Meritxell Budó i Quim Torra, anant cap al Consell Executiu d'aquest dimarts al Palau de la Generalitat
Meritxell Budó i Quim Torra, anant cap al Consell Executiu d'aquest dimarts al Palau de la Generalitat (ACN / Bernat Vilaró)

 

Tampoc ha volgut revelar el contingut de la reunió amb els partits i entitats independentistes d'aquest dilluns i ha insistit que el president Torra vol que la gestació de la taula de negociació també quedi apartada del focus mediàtic.

Sobre el document de 44 propostes que Sánchez va deixar al despatx del president de la Generalitat, pel govern són incompliments i no formen part d'aquesta taula sinó de la Comissió Bilateral.

 

 

En aquest sentit, Budó ha dit que el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, està analitzant aquest document i, quan tingui tota la informació, recollida es convocarà la comissió Estat-Generalitat el més aviat possible:

"Per la part catalana i el president Torra, mai va manifestar que ell agafés el compromís perquè se celebrés el mes de febrer. El calendari no és la prioritat, la prioritat és que surti bé i aquesta taula de negociació sigui un èxit. Si això vol dir que hem d'estar una setmana més, hi estarem. No busquem una trobada per una trobada sinó que la busquem amb un objectiu, que és que es resolgui el conflicte polític des de la política, i en això estem treballant."

 

La Moncloa manté l'horitzó de final de mes

En canvi, des del govern espanyol es manté la voluntat de celebrar la reunió abans que acabi el mes de febrer i que, de fet, els dos gabinets continuen treballant en el contingut i la configuració de la taula de negociació.

El govern espanyol ha contestat que la figura del relator, com exigeix JxCat, no és una prioritat i que, en qualsevol cas, seran els ciutadans espanyols els que facin de testimonis de l'evolució de les negociacions.

 

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa després del Consell de Ministres
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa després del Consell de Ministres (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

La portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, no ha volgut entrar en les discrepàncies entre Junts i Esquerra:

"El compromís és convocar la taula abans que acabi el mes. Els gabinets estan en contacte per fixar el contingut i els integrants. Sobre el relator no creiem que sigui una figura necessària i no entrarem en discrepàncies ni converses internes."

 

Rufián i Borràs continuen discrepant sobre el mediador

Discrepàncies que sí que manifesten els diputats independentistes a Madrid. Mentre Gabriel Rufián (ERC) diu que no vol posar més pressió a una taula i que ja serà un èxit que es reuneixi, Laura Borràs (JxCat) afirma que el relator és una obligació, que així va sortir en l'anterior trobada a Pedralbes i ara ho comminen les forces independentistes al Parlament que així ho van votar:

Rufián: "Seria contraproduent posar més pressió a una taula que ja tindrà prou pressió. No vull entrar en res més ni posar més suggeriments; vull deixar enrere una etapa fosca."

Borràs: "Per nosaltres no és una qüestió individual nostra o personal del president Torra sinó que és una cosa que ja havia acceptat el president espanyol i ara ho commina els grups independentistes al parlament. És una obligació."

 

Gabriel Rufián i Laura Borràs, als passadissos del Congrés dels Diputats
Gabriel Rufián i Laura Borràs, als passadissos del Congrés dels Diputats (EFE / Javier Lizón)

 

Pels comuns, hi ha una proposta sobre la taula que és que els catalans siguin preguntats i així ho ha dit el diputat al Congrés Gerardo Pisarello:

"Que es comenci a dialogar i que l'última paraula la tinguin els catalans"

 

 

Però, pel PSC, ha reiterat que el PSOE "no es planteja" incloure la figura del mediador en la futura taula de diàleg. Des de Brussel·les, on s'ha reunit amb el president del Parlament Europeu, David Sassoli, el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha apuntat que, si la consulta ha d'incloure la independència, no hi estaran a favor:

"Molta gent, quan parla de consulta, es refereix a la independència i nosaltres no el compartim. Creiem que s'ha d'arribar a un acord i aquest és el que s'ha de sotmetre als catalans."

 

Miquel Iceta i David Sassoli se saluden aquest dimarts a Brussel·les
Miquel Iceta i David Sassoli se saluden aquest dimarts a Brussel·les (EFE / Stephanie Lecocq)

 

ARXIVAT A:
JuntsERCGabriel RufiánLaura BorràsProcés català
Anar al contingut