El govern preveu més de tres setmanes de toc de queda per fer baixar els contagis
El pacients Covid crítics ocupen el 30% de les UCI, on un de cada cinc contagiats té 40 anys o menys
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, dona per fet que caldran més de tres setmanes de toc de queda per aconseguir fer baixar la transmissió de la pandèmia a Catalunya.
"Per poder abaixar aquesta incidència necessitarem més d'una setmana, més de dues i més de tres", ha declarat en una entrevista a la Cadena Ser.
Argimon ha defensat que el confinament nocturn entre la una i les sis del matí "pot ajudar a reduir" la interacció social entre els més joves, tot i admetre que aquesta "pot continuar en entorns privats".
L'efecte del toc de queda, en qualsevol cas, "no es començarà a notar fins d'aquí una setmana", ha explicat.
Autoritzat pel TSJC
L'actual toc de queda va entrar en vigor divendres, després de ser avalat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a 161 municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència a set dies de més de 400 casos per 100.000 habitants, una xifra que triplica amb escreix el llindar del risc molt alt, establert internacionalment en 175 casos.
La mesura afecta la majoria de la població de Catalunya, més de sis milions de persones.
La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va explicar que el govern ha demanat al TSJC l'aval al toc de queda per una setmana, perquè afecta un dret fonamental. Tot i així, Plaja ja va admetre, en roda de premsa, que per frenar l'expansió de la Covid caldrien més de set dies.
Ara, després que dijous Plaja parlés d'almenys tres setmanes, Argimon ha allargat una mica més el termini.
"Lleuger descens" de contagis
El conseller de Salut, d'altra banda, ha explicat que les dades del cap de setmana mostren un "lleuger descens" dels contagis de Covid-19, "sobretot entre els més joves", unes dades que ha demanat agafar "amb cautela" perquè cal confirmar que la tendència es consolida.
El cert és que els contagis setmanals fa tres dies que baixen, després d'assolir un pic de 49.781, insòlit des del principi de la pandèmia, entre el 6 i el 12 de juliol. Entre el 7 i el 13 ja van ser 49.545; entre el 8 i el 14, 48.428. I entre el 9 i el 15 de juliol, l'última setmana amb les dades consolidades, gairebé un miler menys, 47.465.
Les UCI, al 30%
Argimon també ha explicat que els pacients Covid ja són gairebé un de cada tres -el 30%- dels crítics a les unitats de cures intensives, a Catalunya.
Això, tot i que el percentatge de persones contagiades que ingressen és inferior a les onades anteriors, perquè si abans era del 4% o el 5%, ara és de l'1%.
Argimon, de tota manera, ha volgut remarcar que "un 1% de molta gent és moltíssima gent", en referència al fet que la variant delta és molt més contagiosa que les anteriors.
Segons les dades publicades aquest matí pel Departament de Salut, els ingressos hospitalaris continuen creixent i ja hi ha 1.683 pacients Covid, 307 dels quals són malalts crítics a les UCI.
Crítics més joves
Pel que fa a l'edat dels pacients crítics, Argimon ha detallat que un de cada cinc ingressats en UCI té 40 anys o menys, cosa que "no havíem tingut mai".
També que l'edat mitjana a les UCI ha baixat una dotzena d'anys respecte a onades anteriors.
El conseller de Salut ha defensat que les vacunes són molt efectives per prevenir que el contagi evolucioni a malaltia greu, en un 90% o 95%.
Això vol dir, ha calculat, que unes 160.000 persones amb la pauta completa "podrien emmalaltir de manera greu".
A més, ha recordat que persones vacunades asimptomàtiques "poden ser focus de contagi".
Per tot plegat ha fet una crida a evitar contagis: "No podem fiar-ho tot a la bata blanca."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19DesescaladaVacunes