Elia Tortolero durant l'entrevista amb L'ACN

El Govern preveu que el nou local que ha d'acollir els judicis penals a Vic estigui a punt a principis del 2025

ACN Vic - La delegada del Govern a la Catalunya Central, Elia Tortolero, ha avançat en una entrevista amb l'ACN que està previst que les obres de remodelació del local que ha d'acollir els judicis penals a Vic puguin estar enllestides a finals d'any i que, per tant, "a principis de l'any que ve o, com a molt, el segon trimestre del 2025" ja s'hi puguin celebrar judicis. Amb tot, Tortolero ha matisat que qui té l'última paraula és el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que és l'òrgan que l'any 2019 va decidir traslladar els judicis penals de Vic a Manresa "mentre no es garanteixi un espai d'audiències adient". Segons ella, les obres al local de la Ronda Camprodon de Vic havien de començar a l'agost però "s'han retardat i encara no ho han fet".

L'Ajuntament de Vic va posar a disposició de la Generalitat l'any 2019 un local a la Ronda de Camprodon perquè s'hi poguessin celebrar els judicis penals. Amb tot, després de cinc anys encara no s'han enllestit les obres de remodelació i adaptació dels espais. El nou Govern socialista, però, ha avançat que les obres podrien iniciar-se aviat amb la previsió que estiguin llestes a finals d'any. Així ho ha assegurat la delegada del Govern a la Catalunya Central, Elia Tortolero, en declaracions a l'ACN.

Es tracta d'unes instal·lacions de 282 metres quadrats on hi hauria una sala de vistes i diversos despatxos per als jutges i funcionaris. Tortolero ha avisat, però, que la decisió de tornar a portar els judicis penals a Vic serà del CJPC. Des del 30 de setembre de 2019 que no se celebren judicis penals a la capital d'Osona per les "deficients condicions de les dependències en les que es desenvolupaven les audiències".

Els advocats de Vic celebren la notícia però continuen reclamant un palau de justícia

De la seva banda, el degà del Col·legi d'Advocats de Vic, Roger Montoliu, ha celebrat en declaracions a l'ACN que, "malgrat els endarreriments", a principis del 2025 puguin retornar els judicis penals a Vic. Tot i això, ha dit que aquesta solució és "un pedaç" i no la "solució definitiva". Els advocats segueixen reclamant que es construeixi un palau de justícia a la capital d'Osona.

Montoliu critica que hi ha una "manca d'espais generalitzada" a les instal·lacions judicials de Vic. Lamenta que fa dos anys es va instal·lar un nou jutjat de primera instància i instrucció -el número 6- que, segons ell, "ja està col·lapsat". Recorda que a la ciutat tampoc hi ha cap jutjat social, ni fiscalia pròpia. "Tenim uns jutjats antiquadíssims i necessitem el palau de justícia com l'aigua que bevem", ha afirmat.

El degà explica que el fet d'haver-se de desplaçar a Manresa per celebrar els judicis penals que afecten el partit judicial de Vic "implica problemes per a tothom, pel propi ciutadà, però també pels advocats que no tenim el jutjat al costat per poder consultar els expedients judicials, i pels testimonis o pèrits que han d'anar fins a Manresa". En aquest sentit, recorda que gairebé un 50% dels judicis penals que se celebren a la capital del Bages corresponen a casos d'Osona.

Sobre la possible construcció d'un palau de justícia, Montoliu creu que ara estan en un "moment dolç" per aconseguir-ho. "Després de molts esforços hem aconseguit que, d'una vegada per totes, l'Ajuntament de Vic i el conjunt de la comarca vegin que aquest no és un caprici del Col·legi d'Advocats sinó una necessitat pel territori", assegura. En aquest sentit, recorda que el pla d'inversions de la Generalitat preveu un pressupost de 25 MEUR per al futur palau de justícia, tot i que no hi ha calendari ni s'ha programat la inversió. Per això, assegura, creu que ara és el moment de "posar-nos a treballar amb l'Ajuntament i la Generalitat perquè la construcció del palau pugui entrar dins del proper pressupost" de la Generalitat.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut