El govern proposa recaptar tots els impostos amb un model semblant al basc
- TEMA:
- Finançament autonòmic
El govern ha presentat aquest migdia la seva proposta de finançament singular per a Catalunya, que implicaria un gir complet respecte a l'actual model. Seria una fórmula propera al concert econòmic, perquè la Generalitat recaptaria, gestionaria i regularia tots els impostos i tributs que es paguen a Catalunya, començant per l'IRPF, l'IVA o l'impost de Societats. "És urgent que Catalunya disposi de més recursos", segons la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix.
Ara bé, hi hauria una diferència significativa respecte al model de les comunitats forals. Mentre que el País Basc i Navarra només contribueixen a les finances de l'Estat amb el pagament d'una quota anual pels "serveis prestats" (l'anomenat "cupo"), la fórmula presentada pel govern inclouria una altra aportació, en forma de "fons de reequilibri territorial", per contribuir a l'equitat entre les comunitats autònomes. El govern insisteix que la proposta és compatible amb la Constitució espanyola. "Es tracta d'una qüestió de voluntat política", segons la consellera d'Economia.
Canvi d'escenari amb les eleccions
El novembre passat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va comprometre's a presentar una proposta, que havia de servir com a punt de partida de les negociacions sobre una eventual reforma del sistema de finançament.
Era la conseqüència de l'acord polític d'ERC i Junts amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.
Ara, però, amb unes eleccions convocades per al 12 de maig, el marge de negociació per portar-ho a la pràctica s'esvaeix, a l'espera dels resultats electors i l'escenari polític que es dibuixi a partir de llavors.
Des del govern expliquen que la presentació de la proposta respon al compromís adquirit el novembre passat, tot i admetre que haurà d'entomar-ho el pròxim govern sorgit de les eleccions del 12 de maig.
El 100% dels recursos
Amb aquesta proposta, la Generalitat passaria de recaptar i gestionar el 9% dels impostos que es paguen a Catalunya fins al 100%, i passaria a disposar de 51.981 milions d'euros, segons els seus càlculs.
Amb l'actual sistema (amb xifres del 2021), rep 25.616 milions d'euros de finançament autonòmic, a més dels 4.899 milions que es generen amb els impostos que recapta actualment la Generalitat. De tots els recursos addicionals, una part "tornaria" a l'estat en forma de transferència per serveis, com ara polítiques de defensa, representació exterior o justícia. I també es transferirien diners en concepte de solidaritat amb aquelles comunitats autònomes amb menor capacitat econòmic, "per contribuir a l'equitat entre territoris", segons el govern.
En qualsevol cas, en el seu document oficial, el govern evita posar una xifra concreta al volum d'aquestes aportacions des de Catalunya a les finances de l'Estat. El número s'hauria d'acordar bilateralment amb el govern espanyol, segons aquesta proposta, que inclou també un mecanisme de coordinació entre les dues parts.
Dèficit fiscal del 8%
La Generalitat calcula que el dèficit fiscal de Catalunya s'ha mantingut "pràcticament immutable" al voltant del 8% del PIB durant quatre dècades, i fins al 9,6% el passat 2021. I justifica també la seva proposta per adaptar el sistema fiscal actual "a la realitat social i econòmica de Catalunya" i posa com a exemple la necessitat d'ajustar la normativa al pes dels autonòmics i les pimes.
"Amb l'actual model de finançament hem tocat sostre", segons la consellera d'Economia.
El govern també assenyala que, amb l'actual sistema de finançament, Catalunya aporta "sistemàticament" més recursos que la mitjana, però en rep menys del que tocaria, si se seguís el mateix criteri. Una fórmula que, segons el govern, s'allunya de la pràctica habitual de països federals, on la contribució a la solidaritat interterritorial no produeix aquest efecte.
- ARXIVAT A:
- Finançament autonòmic