Cartell a la llera del riu Francolí, a l'Espluga de Francolí, on va haver-hi el desbordament ara fa dos anys (ACN/Núria Torres)

La Generalitat revisarà totes les activitats situades en zones inundables

L'executiu vol que tots els municipis tinguin fet o actualitzat en dos anys un pla de protecció civil i revisarà el protocol d'actuació en casos d'emergència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Inundacions

El govern revisarà totes les activitats --tant econòmiques com residencials-- que es duen a terme en zones inundables de Catalunya. És una de les mesures que ha aprovat el Consell Executiu aquest dimarts, l'endemà de la dana que ha afectat diverses comarques, especialment del Camp de Tarragona i l'àrea de Barcelona.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'encarregarà d'actualitzar els mapes de risc de les zones inundables i delimitar les àrees més vulnerables. La portaveu del govern, Sílvia Paneque, no ha volgut entrar al detall de quines àrees són en espera d'actualizar els mapes.

A més, en el paquet de mesures que ha aprovat el govern, s'exigirà que en un període de dos anys tots els municipis tinguin fet o actualitzat un pla de protecció civil.

Paneque també ha anunciat que l'executiu revisarà el protocol d'actuació en cas d'emergència per poder ser "més ràpids i eficients" i millorar la seguretat de les persones:

"El protocol ha funcionat bé, hem fet alertes, restricció de mobilitat i hem aturat activitats quan s'ha detectat perill o risc per a les persones, però es pot millorar i perfeccionar."

El president Salvador Illa va assegurar aquest dilluns a la tarda que Catalunya havia superat "el pitjor" de la dana i que l'objectiu ara és estar "més ben preparats" per a les emergències derivades del canvi climàtic.
 

Revisió de les zones inundables

521 municipis de Catalunya estan obligats a tenir un pla de Protecció Civil per risc d'inundació. Més de la meitat no compleixen aquest requisit: 237 el tenen caducat i 60 no l'han redactat. 

Entre els que no en tenen, hi ha localitats amb un risc molt alt d'inundació, com Badalona, Rubí, Montcada i Reixac, Puigcerdà i Vilassar de Mar.

En aquest article pots consultar si el teu ajuntament té fet --i vigent-- el pla d'emergència per risc d'inundacions.

Illa va comparèixer després la setena reunió del comitè de seguiment de la dana (ACN/Gerard Artigas)

Segons va explicar Illa aquest dilluns, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, s'encarregarà de la revisió de les activitats que es desenvolupen en zones inundables i d'avaluar els casos que puguin generar més perill.

"Sabem que no es farà en una setmana ni en un any", va reconèixer Illa, que va assegurar que es respectarà el marc legal vigent i que confia que tothom hi col·labori.

Ajuts econòmics i altres mesures

El govern també aprovarà donar suport econòmic a persones, territoris i activitats afectades pels danys del temporal. Així, es posarà en marxa una línia d'ajudes per a tots els afectats per la dana, incloses zones com el delta de l'Ebre o el Parc Agrari del Llobregat.

Illa va garantir que aquestes ajudes seran paral·leles a les que previsiblement també aprovarà el Consell de Ministres aquest dimarts.

Un home i una dona caminant amb cubells per un dels carrers inundats de la urbanització La Móra de Tarragona

A banda, l'executiu català ajudarà tècnicament i econòmicament els municipis de tot el territori perquè actualitzin els seus Plans de Protecció Civil en un període de temps "raonable" i en col·laboració amb les diputacions.

En la mateixa línia, la consellera d'Interior, Núria Parlon, s'encarregarà de promoure una revisió del pla de Protecció Civil de Catalunya per posar-lo al dia.

Illa va assegurar que l'actual model "funciona bé", però considera que "sempre hi ha espai per aprendre i actualitzar els protocols, la legislació i posar al dia els recursos" perquè, va dir el president, s'ha vist que hi ha "possibilitat de millora".

 

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya Crisi climàtica Meteorologia Inundacions Salvador Illa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut