Cartell a la llera del riu Francolí, a l'Espluga de Francolí, on va haver-hi el desbordament ara fa dos anys (ACN/Núria Torres)

Tots els municipis catalans hauran de tenir un pla de protecció civil en dos anys

La Generalitat revisarà el protocol d'actuació en casos d'emergència i actualitzarà els mapes de risc de zones inundables per veure si es poden fer mesures correctores

RedaccióActualitzat

El govern exigirà que tots els municipis de Catalunya tinguin fet o actualitzat un pla de protecció civil en un màxim de dos anys. És una de les mesures que ha aprovat el Consell Executiu aquest dimarts, després de l'impacte de la dana al País Valencià i les afectacions a Catalunya en diverses comarques.

A més, es revisaran les activitats --tant econòmiques com residencials-- que es duen a terme en zones inundables de Catalunya

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'encarregarà d'actualitzar els mapes de risc de les zones inundables i delimitar les àrees més vulnerables. La portaveu del govern, Sílvia Paneque, no ha volgut entrar al detall de quines àrees són en espera d'actualizar els mapes.

Paneque també ha anunciat que l'executiu revisarà el protocol d'actuació en cas d'emergència per poder ser "més ràpids i eficients" i millorar la seguretat de les persones:

"El protocol ha funcionat bé, hem fet alertes, restricció de mobilitat i hem aturat activitats quan s'ha detectat perill o risc per a les persones, però es pot millorar i perfeccionar."

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha demanat comparèixer aquest dimecres al Parlament per explicar què s'ha fet durant l'episodi de dana aquests darrers dies i detallar les mesures aprovades i quines accions de futur es poden fer.
 

20 milions per fer plans de protecció civil

Després de l'impacte de la dana, el govern vol que tots els municipis tinguin un pla de protecció civil. El marc legal no obligava fins ara a tenir-lo. Per ajudar en aquesta tasca, es destinaran 20 milions d'euros fins al 2027 i també recursos tècnics.

La portaveu Sílvia Paneque ha assegurat que ja s'ha pogut detectar una diferència entre els municipis que tenen pla i els que no:

"La coordinació és molt millor i quan es dona una instrucció des del Centre d'Emergències l'actuació és molt més ràpida i immediata perquè ha estat pensada, escrita i coordinada".

Per als municipis que no compleixin, de moment no s'han previst sancions.

A Catalunya, 521 municipis estan obligats a tenir un pla de protecció civil per risc d'inundació. Més de la meitat no compleixen aquest requisit: 237 el tenen caducat i 60 no l'han redactat. 

Entre els que no en tenen, hi ha localitats amb un risc molt alt d'inundació, com Badalona, Rubí, Montcada i Reixac, Puigcerdà i Vilassar de Mar. En aquest article pots consultar si el teu ajuntament té fet --i vigent-- el pla d'emergència per risc d'inundacions.

Revisió de les zones inundables

La consellera Paneque ha explicat que la dana "ha avisat d'una nova realitat" i que cal que Catalunya estigui preparada per "reduir vulnerabilitats i riscos". Per això, es vol garantir que les activitats econòmiques es facin en zones on no hi hagi risc en casos d'emergència climàtica:

"La dana ha estat un avís i el govern de Catalunya té l'obligació d'adaptar infraestructures, equipaments i el territori per acostar el risc el màxim possible a zero, entenent que el risc zero no existeix mai."

Els mapes de risc que actualitzarà l'ACA ja s'estaven revisant, però Paneque ha admès que la dana ha fet atendre aquesta qüestió "amb la màxima celeritat" per posar al dia els espais d'especial inundabilitat. A més, el Meteocat treballa per veure com hi impacta l'orografia.

Paneque no ha volgut detallar de quines zones es tracta fins que no acabi tota l'anàlisi. Quan els mapes de risc estiguin actualitzats, el primer semestre de 2025, es veurà en quins punts es poden fer actuacions de millora (canalitzacions o murs de contenció) per reduir el factor inundabilitat.

En altres punts, la portaveu ha admès que si no es poden fer mesures correctores caldrà pensar com s'hi actua, però ha avançat que encara és prematur dir on i com. Sí que ha descartat haver de desconstruir edificis:

"El marc legal vigent no ens ho permetria [l'enderroc d'edificis], però sí revisar i veure mesures compensatòries de trasllat de l'activitat. Però encara és prematur."

Un home i una dona caminant amb cubells per un dels carrers inundats de la urbanització La Móra de Tarragona
Un home i una dona caminant amb cubells per un dels carrers inundats de la urbanització La Móra de Tarragona

Ajuts econòmics

El govern també ha aprovat una línia d'ajuts per donar suport als territoris afectats per la dana a Catalunya, en especial les Terres de l'Ebre i el parc agrari del Llobregat. La portaveu del govern ha volgut garantir que es donarà cobertura als danys derivats de la dana. 

Paneque no ha concretat la quantitat dels ajuts en espera de veure com es poden complementar amb el pla que el president espanyol Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimarts per fer front als desperfectes de la dana al País Valencià.

 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaCrisi climàticaMeteorologiaInundacions Salvador Illa
Anar al contingut