Moscou

El govern rus allibera les dues components de Pussy Riot empresonades a Moscou

Moscou deixa en llibertat les dues integrants del grup rus de punk Pussy Riot que estaven empresonades. Maria Aliókhina i Nadejda Tolokónnikova les van empresonar fa dos anys per haver fet una "performance" contra Vladímir Putin en una església ortodoxa. A la sortida de la presó, Aliókhina ha denunciat que darrere del seu alliberament hi ha una operació de comunicació del Kremlin.

RedaccióActualitzat

Les autoritats russes han alliberat aquest dilluns les components del grup punk Pussy Riot, Maria Aliókhina i Nadejda Tolokónnikova, condemnades per "gamberrisme motivat per odi religiós". Les dues s'han beneficiat d'una amnistia general que va entrar en vigor a Rússia la setmana passada. Fa uns dies que hi va haver l'alliberament de l'exmagnat rus Mikhaïl Khodorkovski.

Les dues components de Pussy Riot estaven empresonades des de feia gairebé dos anys. Les van acusar d'haver improvisat una "performance" en una catedral ortodoxa en què es demanava ajuda a la Mare de Déu per derrotar el president Vladímir Putin. D'aquesta manera, Pussy Riot denunciava el suport que, segons el grup, rep Putin de l'Església ortodoxa. Les noies van irrompre encaputxades a la catedral i van cantar en roba interior.

Nadejda Tolokónnikova ha cridat "Rússia sense Putin!" quan ha sortit de la presó de la ciutat siberiana de Krasnoyarsk. Unes hores abans, Maria Aliókhina ha sortit d'un centre penitenciari de la regió de Nijni Nóvgorod, uns 400 quilòmetres a l'est de la capital russa. Tot just a la sortida, Aliókhina ha denunciat que la llei d'amnistia del Kremlin que ha permès aquest alliberament és una operació de comunicació del Kremlin i no pas cap gest humanitari. La noia, de vint-i-cinc anys, ha dit que la llei només afecta un 10% dels detinguts i que hauria rebutjat l'alliberament si hagués tingut l'opció de fer-ho: "Tenia moltes ganes de rebutjar aquesta amnistia. Ara tinc ganes d'afegir-me als activistes pels drets humans i compromete'm-hi"

En principi, Maria Aliókhina i Nadejda Tolokónnikova afrontaven una pena de set anys de presó, però la setmana passada la Duma va decretar una amnistia general. Una de les tres components, Iekaterina Samutsévitx, ja va quedar en llibertat condicional l'octubre de l'any passat per decisió del Tribunal Municipal de Moscou.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut