Pedro Sánchez i Carmen Calvo a la constitució de les Corts (EFE)

El govern espanyol dona per feta la suspensió dels diputats i el senador presos

Roger Torrent interpel·la Batet a triar entre "blindar els drets dels diputats" o "manipular els resultats electorals per beneficiar la investidura de Sánchez"
Actualitzat
TEMA:
Eleccions 28A

El primer que haurà d'abordar la nova mesa del Congrés dels Diputats és decidir si suspèn els diputats catalans en presó preventiva. La vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, ho ha donat per fet en recordar que la llei impedeix a aquests diputats exercir el càrrec.

Carmen Calvo: "És clar, no poden exercir el seu càrrec"

Abans de l'acte de constitució del Congrés, Calvo ha declarat que el Reglament del Congrés dels Diputats estableix "clarament" que la situació de presó preventiva és una causa de suspensió de les funcions parlamentàries: "El poder executiu no ha de prendre cap decisió, aquesta és la realitat jurídica i política que coneix tothom."

En declaracions a la Cadena Ser, la vicepresidenta no ha deixat cap porta oberta perquè Junqueras, Sànchez, Turull i Rull puguin desenvolupar les seves funcions al Congrés:

"Té una resposta clara a l'article 21.2 del reglament del Congrés dels Diputats, però sobretot la té a l'àmbit judicial. El Tribunal Suprem és qui sap i decideix que estan en una situació de presó preventiva i immersos en un procés que està pràcticament arribant al final i, per tant, estan impossibilitats per exercir el seu càrrec. És clar, doncs, que no poden exercir el seu càrrec."

 

Torrent apel·la a Batet a "defensar els drets i les llibertats dels diputats presos"

Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, també s'ha referit a la possible suspensió d'Oriol Junqueras, diputat d'ERC, i de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, diputats de Junts per Catalunya. Torrent ha interpel·lant a la nova presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, a defensar els drets i les llibertats dels diputats i blindar les seves funcions.

"Meritxell Batet haurà de triar si fa com el Parlament de Catalunya i blinda els drets dels diputats o manipula els resultats electorals per beneficiar la investidura de Pedro Sánchez."

La suspensió o no de les funcions dels diputats catalans pot generar el primer conflicte en la mesa que es constitueix aquest dimarts. PP i Ciutadans en demanen la suspensió immediata, mentre que Unides Podem, ERC i JxCat es decanten pel contrari.

Meritxell Batet, però, no prendrà cap decisió sense l'informe dels serveis jurídics de la cambra, que tindran en compte, entre altres, el reglament del Congrés. 
 

Roger Torrent a l'acte de Constitució de les Corts (EFE)

 

L'article 21 del Reglament del Congrés dels Diputats parla de la suspensió dels diputats. I l'apartat 2 dona els detalls referents als diputats presos catalans. Dos dels requisits ja els compleixen: el seu processament és ferm, perquè ja se'ls jutja al Suprem, i algun d'ells fa més d'un any i mig que està en presó preventiva.

El requisit que falta és el del suplicatori del Congrés, i aquest és el tema que marcarà --com a mínim-- l'inici de la legislatura.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A Judici procés ERC JxCat Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut