El govern tanca discoteques i sales de ball i festa a tot Catalunya per la Covid
El comitè tècnic del Procicat ha decidit suspendre a tot Catalunya l'obertura al públic de discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacles
L'oci nocturn queda restringit a tot el país per lluitar contra els brots de coronavirus. El comitè tècnic del Procicat ha decidit suspendre a tot Catalunya l'obertura al públic de discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacles. La mesura afecta també a totes les activitats musicals amb pistes de ball. Segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, això significa que si un hotel té una pista de ball també l'haurà de tancar.
El Procicat també obliga a tancar salons de joc, casinos i sales de bingo, arreu de Catalunya, a les 24.00.
A més, als municipis on ja hi ha restriccions per contenir els brots de coronavirus, restaurants, bars, terrasses, xiringuitos i bars musicals també hauran de tancar a la mitjanit, sempre que no hi hagi una ordenança municipal amb l'obligació de tancar abans. Això afecta els municipis de les regions sanitàries de Barcelona i Lleida i Figueres i Vilafant, on ja hi ha restriccions.
El decret, publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), estableix que la mesura entra en vigor aquest dissabte i tindrà una durada de 15 dies. En cas de no complir-la, les policies locals i els Mossos d'Esquadra imposaran sancions.
La restricció no passa per l'aval judicial ja que, segons explica el govern, no es limita cap dret fonamental.
Frenar els contagis a l'oci i entre joves
El govern justifica la mesura per la situació epidemiològica al conjunt de Catalunya. Argimon afirma que cal "limitar i autolimitar la mobilitat" i que en alguns espais és "molt difícil mantenir les mesures de seguretat" de distància física, mascareta i rentat de mans.
Els últims dies, l'oci nocturn ha estat en el punt de mira dels contagis, especialment entre els joves. Dels 224 brots actius a Catalunya, la majoria es poden classificar en tres sectors: recollida de fruita, àmbit familiar i oci nocturn.
Davant d'una mesura esperada, el sector de l'oci nocturn ja va demanar que no se'l criminalitzés i advertien que si se'ls tancava el resultat podia "ser l'oposat al que es pretén". El sector fins i tot es va manifestar a Lleida en contra de les restriccions.
La patronal de l'oci nocturn Fecasarm s'ha mostrat indignada amb el tancament. El secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas, assegura que no sabien res de la mesura i ha denunciat que s'aprova un divendres a la tarda "quan ja no tenim marge de maniobra".
"Fa quinze dies que ni ens contesten"
Fecasarm denuncia les pèrdues econòmiques que tindrà el sector, que s'afegiran a les que ja arrosseguen pel confinament del març.
"Estigmatitzats per les autoritats"
Les patronals de l'oci nocturn Fecalon i Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província han amenaçat de denunciar la decisió de la Generalitat. Totes dues associacions afirmen que les empreses del sector són precisament les que apliquen "més controls" davant la pandèmia, i afegeixen que se senten "estigmatitzats per les autoritats". Consideren, a més, que la mesura "no està justificada" i deixa "en la més absoluta indefensió i ruïna" més de 35.000 empreses del sector.
Les patronals denuncien que el Procicat "no ha estudiat ni contestat" el seu pla de represa i reclamen saber la resolució administrativa que dona cobertura al tancament de les discoteques. També qüestionen la gestió que fa el govern del control i seguiment de la pandèmia.
Tot i les queixes, les xifres apunten que les persones que ingressen els últims dies als hospitals per coronavirus són gent més jove que durant la primera onada de la pandèmia. El coordinador de la unitat de Covid a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha alertat que han reaparegut les pneumònies greus.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus