El canceller alemany, Olaf Scholz, se sotmetrà a una qüestió de confiança al 15 de gener (EFE/EPA/Clemens Bilan)

El govern tripartit d'Alemanya es trenca i aboca el país a possibles eleccions anticipades

La coalició entre socialdemòcrates, liberals i verds salta pels aires després que Olaf Scholz hagi destituït al ministre de Finances, Christian Lindner, per discrepàncies en política econòmica

Redacció/AgènciesActualitzat

El govern de coalició entre socialdemòcrates, liberals i verds d'Alemanya s'ha trencat per les discrepàncies en política econòmica i financera, amb el país a les portes de la recessió.

El canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, ha destituït aquest dimecres el ministre de Finances i líder del Partit Liberal, Christian Lindner, que volia aplicar dràstiques retallades i una rebaixa d'impostos per reflotar l'economia.

Lindner i dos ministres liberals més han decidit sortir del govern. En canvi, el ministre de Transports, Volker Wissing, se n'ha desmarcat i ha anunciat que seguirà a l'equip de govern i abandonarà el Partit Liberal. "Vull ser fidel a mi mateix", ha declarat aquest dijous. 

El president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, ha demanat a tots els líders polítics que evitin una trencadissa més gran. "No és l'hora de tàctiques ni de picabaralles. És el moment del sentit comú i la responsabilitat. Espero que tots els responsables estiguin a l'altura de la magnitud dels reptes", ha afirmat durant una breu compareixença davant els mitjans de comunicació. 
 

Scholz se sotmetrà a una qüestió de confiança

Davant la crisi, Scholz ha avançat que plantejarà una qüestió de confiança el 15 de gener --tot i que l'oposició conservadora ha demanat que sigui la setmana que ve, a tot tardar-- i ha vaticinat eleccions anticipades a Alemanya a finals de març. 

El canceller ha acusat Lindner de bloquejar lleis "de manera irracional" i d'actuar "de manera mesquina amb tàctiques partidistes".

"Massa vegades ha trencat la meva confiança. Fins i tot va anul·lar unilateralment l'acord sobre el pressupost, quan ens havíem posat d'acord després de llargues negociacions. No hi ha cap base de confiança per a una col·laboració futura."

Alhora, el canceller ha demanat a l'oposició conservadora que doni suport a uns pressupostos que garanteixin l'economia, la seguretat i la defensa del país fins que no es facin eleccions anticipades.

El Parlament haurà d'abordar la setmana que ve la qüestió dels pressupostos, en què Scholz i els seus socis ecologistes aposten per suprimir el mecanisme constitucional que limita l'endeutament al 0,35% del PIB per poder finançar així inversions en l'economia.

Per als liberals, aquesta era una línia vermella i han preferit la ruptura per no perdre més suport ciutadà del que pronostiquen les enquestes.

La setmana passada van desafiar els seus socis presentant-los un document en què reclamaven un alleujament fiscal per a les empreses i retallades de la despesa social, a més d'un relaxament dels objectius climàtics. Unes propostes inassumibles per part dels socialdemòcrates i els verds.

El ministre de Finances destituït, Christian Lindner (EFE/EPA/Clemens Bilan)

Eleccions anticipades a la primavera

Scholz ha anunciat que davant la "irresponsabilitat" de Lindner i la necessitat d'aconseguir "claredat", se sotmetrà a una qüestió de confiança en la primera sessió parlamentària de l'any que ve, prevista el 15 de gener.

Per la seva banda, el ja exministre de Finances ha acusat el canceller d'haver forçat una "ruptura calculada" i de no haver acceptat les seves propostes, ni tan sols com una base de negociació per a un acord.

Socialdemòcrates i verds no tenen majoria a Alemanya, per la qual cosa el vicecanceller i ministre d'Economia, el verd Robert Habeck, ha avançat que el més probable és que les eleccions anticipades es convoquin a tot tardar a finals de març.

El liberal Christian Lindner, el socialdemòcrata Olaf Scholz i els ecologistes Annalena Baerbock i Robert Habeck en la presentació de l'acord de legislatura
El liberal Christian Lindner, el socialdemòcrata Olaf Scholz i els ecologistes Annalena Baerbock i Robert Habeck en la presentació de l'acord de legislatura (Reuters/Fabrizio Bensch)

Una nova coalició de democristians i socialdemòcrates?

Olaf Scholz esperava que l'elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units forcés la seva coalició de govern a tancar files, però els liberals han considerat que els resultats de les eleccions exigeixen un canvi de rumb econòmic urgent a Alemanya.

Si es fessin ara les eleccions, l'oposició conservadora a Alemanya, la CDU, podria guanyar-les amb més del 30% dels vots, segons les enquestes, i el seu líder, el democristià Friedrich Merz, seria el favorit per convertir-se en canceller.

El tripartit alemany va assumir el govern poc abans de la invasió russa d'Ucraïna i ha hagut d'entomar una inflació desbocada i incertesa en el subministrament energètic. La seva popularitat ha caigut fins al 14%, segons enquestes recents.

Mentrestant, l'extrema dreta d'Alternativa per Alemanya ha pujat de manera gairebé ininterrompuda fins al 18% en intenció de vot, segons un sondeig publicat aquest dimarts, només darrere de la CDU.

Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata (SPD) només rebria el 15,5% dels suports i els Verds baixarien fins al 10,5%.

En un escenari com aquest, l'única opció viable podria ser reeditar una coalició de democristians i socialdemòcrates com la que hi va haver en l'anterior legislatura amb la cancellera Angela Merkel i Scholz com a ministre de Finances.

 

ARXIVAT A:
Alemanya
Anar al contingut