El govern ucraïnès demana compensacions abans de firmar l'acord amb la Unió Europea
El govern d'Ucraïna no ha firmat, de moment, l'acord amb la Unió Europea. Demana més ajuda financera, abans de rubricar el Tractat d'Associació i Lliure Comerç amb la UE. L'acord s'havia de firmar aquest divendres a la cimera de Vílnius, però la república exsoviètica s'ha fet enrere pressionada per Rússia. Des del Consell Europeu, el seu president, Herman Van Rompuy, assegura que, "tard o d'hora", Ucraïna firmarà un acord amb els 28. "La porta continua oberta", afirma Van Rompuy.
El president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, reclama més ajuda econòmica de la Unió Europea, abans de firmar el Tractat d'Associació i Lliure Comerç amb Brussel·les. L'acord s'havia de concretar aquest divendres després de cinc anys de negociacions, durant la cimera que s'està fent a Vílnius, la capital lituana, entre la UE i sis repúbliques exsoviètiques. Però Ucraïna s'ha despenjat a l'últim moment, pressionada per Rússia.
Víktor Ianukóvitx vol compensacions per minimitzar les conseqüències negatives de la firma d'un acord d'associació. El president del país afirma: "Arran de les noves circumstàncies econòmiques i comercials, UcraÏna ha de preparar-se per les seqüeles negatives del període inicial que notaran, sens dubte, les capes més desafavorides dels ucraïnesos".
Mentre el govern ucraïnès es fa enrere, la Unió Europea subratlla que "tard o d'hora" la república exsoviètica subscriurà un pacte amb els 28. Ho ha assegurat el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, quan ha acabat la cimera. Van Rompuy ha dit que "la porta continua oberta" i ha afegit que "les condicions per la firma són les mateixes" que s'havien plantejat a Kíev, abans que el govern de Ianukóvitx decidís suspendre les negociacions.
Els països que sí que han firmat els acords d'associació són Geòrgia i Moldàvia. Tots dos concretaran els tractats de forma definitiva d'aquí uns mesos. També hi ha hagut un acord de visats amb l'Azerbaidjan. Tot plegat és fruit d'una estratègia que la UE va començar el 2009 per acostar-se a l'antiga òrbita soviètica, i que Rússia intenta torpedinar.