El govern ultima un confinament perimetral perquè Moncloa no empara el domiciliari
- TEMA:
- Coronavirus
Aquesta informació ha estat actualitzada. Consulta aquí el detall de les noves restriccions a Catalunya per combatre la Covid
___________________________________
El govern podria decretar un tancament perimetral de tot el país o bé per municipis. Les dues opcions estan sobre la taula per tal de doblegar la corba de contagis. La decisió es prendrà aquest matí en la reunió extraordinària del Consell de Govern amb les recomanacions del Procicat.
Es barallen diferents opcions de tancament perimetral: es podria tancar tot Catalunya, com fan Andalusia o Navarra; o bé limitar la mobilitat per regions sanitàries o per sectors, com va passar a la conca d'Òdena i al Segrià. O bé optar per un tancament en què cadascú s'hagi de quedar al seu municipi, com al País Basc. També sembla clar que bars, restaurants i altres establiments, com els d'estètica, continuaran tancats.
Mesures, totes, per evitar el copl·lapse de les Unitats de Cures Intensives, que, en poques setmanes, podrien arribar a igualar el pic de la primera onada de la pandèmia.
Es descartaria, doncs, el confinament domiciliari ja que l'estat d'alarma no ho empara i davant la probable negativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Les noves mesures es podrien aprovar aquest dijous i podrien entrar en vigor divendres. No es descarten, però, altres mesures per contenir la propagació de la Covid.
En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit al programa "Planta baixa" de TV3 que la Generalitat té prou marge per fer noves restriccions sense arribar a fer confinaments domiciliaris.
Illa va assegurar que no han rebut la petició formal de la Generalitat per aplicar un confinament total de 15 dies o de caps de setmana, una mesura que insisteix que necessitaria l'aval del govern espanyol.
Illa ha apuntat a confinaments perimetrals com una de les sortides per capgirar l'avanç de la pandèmia, un confinament que podria ser de tot Catalunya, per municipis o també per àrees més petites com barris. Aquest confinament tindria excepcions, com els desplaçaments per anar a treballar.
"Les possibilitats d'actuació en base a l'estat d'alarma són prou contundents per poder prendre mesures per contenir i rebaixar contagis", ha dit Illa
La consellera de Salut, Alba Vergés, va dir aquest dimarts que "no descarten" cap mesura davant unes xifres que són "insostenibles".
Després d'una reunió d'urgència aquest dimarts al Departament de Salut, el secretari general, Marc Ramentol, va reconèixer que l'estat d'alarma no permet ni un confinament total ni tampoc autoritza un confinament de cap de setmana.
Unes mesures, tant el confinament domiciliari durant dues setmanes com el confinament de diversos caps de setmana, que el govern estava estudiant a nivell tècnic però que necessiten l'aval de la justícia o de l'executiu espanyol.
El confinament total no tindria el paraigua jurídic de l'estat d'alarma, però el Ministeri de Sanitat, a través del director del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, s'hi va referir amb bon ull aquest dilluns: "Si un confinament de dos dies pot tenir impacte? Sí, pot tenir-ne, i sobretot en els dos dies en els quals hi pot haver més intercanvi."
Les opcions més dràstiques, de moment, es reduirien al confinament perimetral de tot el territori, com el que han ordenat Navarra, la Rioja, l'Aragó i Astúries, o de mobilitat entre municipis, com ha fet el País Basc.
Just el primer dia de toc de queda, dilluns, el govern admetia que calia ampliar les restriccions. El tancament de bars i restaurants no seria suficient, tal com passa a França, on el president, Emmanuel Macron, ha anunciat el segon confinament total, però amb escoles obertes, després de comprovar que el toc de queda no és prou efectiu.
Illa ha insistit en la comunicació fluïda que manté amb la consellera Alba Vergés. "He donat suport a les mesures de la Generalitat, contundents, a veure si donen fruits, i, si no, s'hauran d'incrementar aquestes mesures d'una forma proporcionada en el marc del Consell Interterritorial de Salut", ha dit Illa aquest dimecres.
En un reunió presencial amb el ministre de Sanitat aquest dilluns, Vergés va demanar a Illa que "no entorpeixi" les decisions de la Generalitat.
Vergés va defensar davant d'Illa que el govern sempre ha pres les decisions que ha cregut convenient per intentar frenar el virus. Li va transmetre que així ho continuarà fent.
Situació "insostenible"
L'augment de contagis ha estat exponencial les darreres tres setmanes. S'han multiplicat per cinc i arriben als 5.000 nous casos al dia.
El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat que la gravetat de la situació es reflecteix a les UCI, on la segona onada, en la seva expansió, ha saltat una altra barrera. Ja hi ha més pacients Covid que no Covid. Aquest dimecres en són uns 400. La setmana vinent es preveu que en seran 600. I si continua aquest ritme, en dues setmanes s'arribaria als 900, i en tres als 1.500, els mateixos que hi va haver al pic de la primera onada.
"A partir dels 400, el número on som ara, ens veiem obligats a alterar l'activitat ordinària dels centres, i ja no poden recuperar activitat ajornada", ha alertat Comella. "I a partir dels 600, que és el volum probable que tinguem la propera setmana, aquesta alteració dels centres hospitalaris és molt més gran", es lamenta.
La segona onada està portant a les UCIs un perfil de pacient d'entre 50 i 60 anys, sobretot homes. Per afrontar el que ve, Salut assegura que farà més contractacions que durant la primera onada, sense especificar quantes.
Segons les últimes dades de Salut, el risc de rebrot a Catalunya ha baixat 47 punts i se situa en 840. També ha disminuït la taxa de contagi Rho, que passa d'1,52 a 1,38.
En canvi, la incidència a 14 dies segueix pujant i se situa ara a 634. Aquest dimecres s'han confirmat 4.672 nous casos per PCR o tests d'antígens, fins a un total de 216.945 des de l'inici de la pandèmia, i 38 noves morts, un total de 13.896.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus