El president valencià, Carlos Mazón, divendres al Palau de la Generalitat Valenciana
El president valencià, Carlos Mazón, divendres al Palau de la Generalitat Valenciana (Europa Press/Rober Solsona)

El govern valencià diu ara a la justícia que Mazón no era al Cecopi quan es va enviar l'alerta

Mazón revela l'hora exacta que va arribar al Cecopi, les 20.28, i nega que això contradigui la seva primera versió

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, no era al Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) en el moment que es va enviar l'alerta a la població per la dana el 29 d'octubre.  

El president valencià ha revelat per fi l'hora exacta que va arribar al Cecopi, les 20.28, i nega que això contradigui la seva primera versió, quan va dir que hi havia arribat passades les 7 del vespre.

"Què canvia la versió? No entenc quan és el canvi de versió. Evidentment, les 20.28 és després de dos quarts de 8, és un fet fàctic. Quan he mentit? Repassin la meva compareixença a les Corts Valencianes, sempre he dit el mateix. Canvi de versió, mai."

S'afegeix a la resposta del govern valencià que ha enviat a requeriment de la jutgessa de Catarroja que investiga la causa, que Mazón no era al centre en el moment en què es van enviar les alertes als mòbils. 

La jutgessa va sol·licitar expressament que l'informés "si alguna altra autoritat va concórrer al Cecopi" abans de l'emissió del missatge d'alerta i si "s'hi va integrar".

Segons aquesta resposta, les úniques autoritats que van accedir al Cecopi entre les quatre de la tarda i les 20.11 van ser el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i el diputat de Medi Ambient, Prevenció de Riscos i Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell.

Fins ara s'havia dit que Mazón havia arribat a la reunió del Cecopi passades les set del vespre. La reunió, que inicialment estava convocada a les 3 de la tarda, va acabar començant a les 5. La versió que s'havia donat era que Mazón hi va arribar dues hores tard, tornant d'un dinar amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui hauria ofert dirigir À Punt, la televisió pública valenciana. Però, segons la versió que ara dona el govern valencià, el president valencià hi hauria arribat quan la reunió ja feia més de tres hores que estava en marxa.

El missatge d'alerta va arribar als telèfons mòbils de la ciutadania a les 20.11 del 29 d'octubre, quan feia estona que el temporal feia estralls a molts punts de l'Horta Sud.

Cotxes amuntegats a Sedaví, dos dies després de la dana
Cotxes amuntegats a Sedaví, dos dies després de la dana (Europa Press/Rober Solsona)

Una resposta basada en les càmeres de seguretat

El govern valencià basa la resposta en les gravacions de les càmeres de seguretat de l'edifici on es fan les reunions del Cecopi. Concretament, apunta que el Cecopi disposa d'un sistema de videovigilància "amb diverses càmeres fixes i mòbils, tant a l'exterior com a l'interior de les seves dependències".

A més, el sistema té dos videogravadors on s'emmagatzemen les imatges en temps real, les 24 hores del dia, 365 dies l'any.

Després de visionar les imatges, s'ha comprovat que "el 29 d'octubre del 2024, des de les 16.00 fins a les 20.11 i, conforme a la certificació emesa pel funcionari responsable de seguretat", s'ha constatat l'entrada de només dues autoritats a la reunió del Cecopi: Mompó i Mascarell.

D'això es dedueix que Mazón encara no havia arribat en la franja horària per la qual pregunta la jutgessa.

Tasques de neteja de la devastació causada per la dana a Aldaia
Tasques de neteja de la devastació causada per la dana a Aldaia (Europa Press/Jorge Gil)

Compromís i PSPV demanen explicacions al PP

Paral·lelament, aquest dimarts hi ha hagut la primera sessió de la comissió d'investigació sobre la dana a la Diputació de València. Allà, el president de l'organisme, Vicent Mompó, ha informat la resta de portaveus que Mazón no havia arribat en el moment d'enviar l'alerta ni tampoc es va connectar a la reunió de manera telemàtica.

El portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, i la de Compromís, Dolors Gimeno, han explicat les paraules de Mompó. Gimeno ha considerat "especialment greu" que ara transcendeixi que no era a la reunió del Cecopi.

Pel que fa a Fernández Bielsa, ha demanat explicacions al PP sobre "per què es va afirmar que Mazón era a les 20.11 al Cecopi quan es va enviar l'alerta":

"És vergonyós que s'hagi enganyat d'aquesta manera els valencians durant tots aquests mesos, quan hi ha un clamor popular que exigeix saber la veritat."

El president de la Diputació ha insistit que ell té la seva "idea de quan va arribar" Mazón, però que hi ha "una investigació judicial en marxa" i ho explicarà si el "criden a declarar".

Unes hores abans, el president valencià ha assegurat que el 29 d'octubre va estar al Palau de la Generalitat des que va acabar el dinar amb Vilaplana fins que va arribar a la reunió del Cecopi, una hora que no ha volgut revelar "per respecte al procediment judicial".

En una visita a la fira Cevisama, Mazón ha insistit que en cap moment va estar "incomunicat", que va fer trucades i enviar whatsapps, però sense detallar l'hora d'arribada a la reunió.

Carlos Mazón, durant una visita al la fira del sector de la ceràmica Cevisama
Carlos Mazón, durant una visita a la fira del sector de la ceràmica Cevisama (EFE/Kai Försterling)

Les trucades de Mazón el dia de la dana

Precisament, aquest dilluns Mazón va detallar que va mantenir 16 trucades telefòniques entre les 17.37 i les 19.43 del 29 d'octubre, el dia de la dana.

D'aquestes 16 trucades, cinc van ser amb l'aleshores consellera d'Emergències, Salomé Pradas. L'última va ser a les 19.43 i, com que Pradas era a la reunió del Cecopi, tot fa suposar que Mazón encara no hi era.

Mazón també va parlar tres vegades per telèfon amb el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i amb l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor, a qui va preguntar com estava la situació al municipi.

ARXIVAT A:
País ValenciàCarlos Mazón
Anar al contingut