Construcció d'habitatges a Barcelona
Construcció d'habitatges a Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

El govern vol construir 50.000 habitatges públics en sis anys: com ho farà?

Illa ha anunciat diverses mesures durant el seu primer debat de política general com a president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat la construcció de 50.000 habitatges públics d'aquí al 2030, amb una inversió anual de 1.100 milions d'euros.

La xifra coincideix amb el que van signar el PSC, ERC i els Comuns als acords del mes de juliol per a la investidura d'Illa.

"No hi haurà cap comunitat autònoma que inverteixi més diners públics que Catalunya en habitatge", ha assegurat aquest dimarts durant la seva intervenció en el debat de política general, el primer en què Illa participa com a cap de l'executiu català.

Quin és el pla del govern per arribar a aquesta xifra? Com es desgranarà aquesta inversió?


Més sòl disponible

D'entrada, Illa ha explicat que crearà una reserva pública de solars perquè operadors tant públics com privats ofereixin els seus terrenys per construir-hi habitatge públic de lloguer.

La primera convocatòria serà al febrer de l'any vinent, i vol ajudar els ajuntaments perquè activin els solars de què disposen.

L'habitatge ha estat un dels punts principals del discurs d'Illa en el debat de política general (ACN/Jordi Borràs)

A més, Illa ha dit que tot el sòl disponible de la mateixa Generalitat també passarà a formar part d'aquesta reserva, i es negociarà que així ho faci també el govern espanyol.


Més rapidesa en els tràmits

El president de la Generalitat també s'ha compromès a reduir a la meitat el temps que es tarda a entregar habitatge de protecció oficial.

Així, es passaria dels cent mesos actuals --més de vuit anys-- a uns 50 mesos des de l'inici de la planificació urbanística fins a l'entrega de les claus als nous llogaters.

Entre altres mesures, Illa ha anunciat que es crearà un comitè d'agilitat urbanística per simplificar els tràmits i s'oferirà assessorament tècnic als ajuntaments que ho sol·licitin.

Més col·laboració publicoprivada

El govern oferirà una línia de finançament dotada amb 500 milions d'euros anuals per a operadors públics i privats que facin habitatge públic. Ho farà a través de l'Institut Català de Finances.

A banda, la Generalitat també s'ofereix a comprar o llogar les promocions d'obra nova destinades a habitatge protegit en zones de forta demanda.


Més ajudes directes

L'últim punt que ha destacat Illa és que el govern finançarà el 20% de les despeses de compra de 12.000 habitatges per a joves menors de 35 anys. Aquest import s'haurà de retornar un cop pagada la hipoteca o amb la venda del pis.

"No ens podem permetre que l'habitatge condicioni el projecte de vida de les persones, especialment dels joves."

En paral·lel, es destinaran 500 milions d'euros més a ajudar les famílies a pagar el lloguer i per adquirir 1.700 habitatges de segona mà per evitar desnonaments.

Construcció d'habitatge protegit a Barcelona
El límit al preu del lloguer s'estendrà a 271 municipis catalans, on viu el 90% de la població (Ajuntament de Barcelona / Edu Bayer)

Amb tot, Illa ha confirmat que aquestes despeses quedaran reflectides als pròxims pressupostos de la Generalitat, tot i que les mesures anunciades es començaran a activar des d'avui mateix.


I el preu del lloguer?

Illa no ha aprofundit en la regulació dels preus dels lloguers, que precisament aquest dimarts s'ha sabut que s'han reduït lleugerament durant el segon trimestre de l'any, coincidint amb la implementació d'un topall a les zones tensionades que es va posar en marxa al març.

També ha assegurat que actuarà sobre els habitatges de temporada, turístics i d'habitacions per "posar fi a aquesta fuita que fa augmentar el preu de l'habitatge", en referència a l'increment de lloguers temporals per esquivar el topall als preus.

Illa ha aprofitat per criticar Junts --sense mencionar-los directament-- per haver fet caure al Congrés la proposició de llei per regular els lloguers de temporada, i ha afirmat que el partit va "donar un cop dur i inexcusable a milers de catalans i catalanes que tenen dificultats per accedir a un pis".

 

ARXIVAT A:
HabitatgeParlament de CatalunyaSalvador Illa
Anar al contingut