Forn, Bassa, Romeva i Rull, en imatges d'arxiu (ACN)

El grup de treball de l'ONU també demana alliberar Forn, Romeva, Rull i Bassa

Aquest dijous, Turull, Rull, Bassa i Romeva arriben als 500 dies empresonats
Actualitzat
TEMA:
Procés català

El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU considera que la presó preventiva de Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa és "arbitrària" i demana que se'ls alliberi "immediatament".

Seguint el mateix criteri que ja va expressar al maig en el cas d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el grup demana al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per posar remei a la situació d'aquests presos "sense dilació".

A més, també sol·licita que se'ls concedeixi el dret "efectiu" a una indemnització i altres tipus de reparació i s'adoptin les mesures pertinents "contra els responsables de la violació dels seus drets", així com a fer una "investigació exhaustiva i independent" del cas.

El text, de 17 pàgines, es va escriure quan encara es feia el judici del procés al Suprem i també carrega contra el fet que la causa no es jutgés a Catalunya.

L'advocat Ben Emmerson va reclamar que s'investigués Espanya per haver deslegitimat l'informe (ACN)

 

El Suprem va deslegitimar l'anterior informe quan va resoldre contra la llibertat dels encausats, al final del judici. La sala que dirigeix el jutge Manuel Marchena va considerar que l'informe s'havia elaborat "d'esquena a l'activitat probatòria" de la vista. I La Moncloa va demanar que s'inhabilités dos dels experts de l'ONU per un suposat conflicte d'interessos.

En aquest sentit, l'advocat britànic Ben Emmerson, que és qui va presentar la demanda al Grup de Treball en nom dels líders independentistes, va acusar el govern espanyol d'haver difós una informació falsa, que parlava de l'"estreta vinculació" entre ell i dos membres del Grup de Treball. Emmerson va reclamar que s'investigués Espanya per haver menystingut l'informe.  

Objectiu del judici, "coaccionar-los per les seves opinions"

Imatge d'arxiu d'una sessió del judici de l'1-O

El dictamen sobre els exconsellers d'Interior, Exteriors, Territori i Treball menciona que la detenció dels quatre independentistes va ser resultat "de l'exercici dels seus drets a la llibertat de consciència, opinió, expressió, associació, reunió i opinió política" i afegeix que s'ha vulnerat la presumpció d'innocència:

"El Grup de Treball ha determinat que les ingerències públiques que condemnen obertament els acusats, abans de la sentència, vulneren la presumpció d'innocència i constitueixen una intrusió indeguda que afecta la independència i la imparcialitat del tribunal."

A més, remarca que les accions dels acusats anteriors o posteriors al 20 i 21 de setembre "no van ser violentes ni van buscar incitar la violència", sinó que la conducta va consistir en "l'exercici pacífic de drets i llibertats".

Els experts remarquen l'existència de violència és "essencial" per als delictes que s'han imputat als acusats de sedició i rebel·lió.

Davant la "inexistència de l'element de violència", el Grup de Detencions Arbitràries conclou que l'acusació contra els processats tenia l'objectiu de "coaccionar-los per les seves opinions i expressions polítiques al voltant de la independència de Catalunya i inhibir-los de perseguir aquest fi per mitjans polítics".

El document es refereix a la resolució del tribunal de Schleswig-Holstein en el cas de l'euroordre contra Carles Puigdemont o a les declaracions de l'aleshores vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre el fet que s'havia "decapitat" els líders independentistes.

Per tot plegat, Emmerson parla de "persecució política":

"Aquesta decisió és la segona part del cas que es va donar a conèixer el mes passat. Arriba a la mateixa conclusió que l'anterior: que l'empresonament previ i durant el judici ha estat una detenció arbitrària, que el seu processament és una persecució política i que els actes de l'Estat espanyol són actes de discriminació il·legal. Que el govern espanyol és responsable, segons la llei internacional, d'aquestes violacions.

Per tant, els ha d'alliberar immediatament, els quatre, i ha de pagar compensacions."

Amb aquest nou dictamen, el Grup de Treball s'ha posicionat sobre tots els dirigents independentistes empresonats tret de l'exconseller Jordi Turull i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que segueixen una altra estratègia de defensa.


Text íntegre del Grup de Treball

Aquest és el document del Grup de Treball de l'ONU:

 

Dictamen del Grup de Trebal... by on Scribd

 

El conseller d'Exteriors de la Generalitat, Alfred Bosch, diu al govern espanyol que "cal complir els dictamens d'organismes internacionals":

 

 

L'advocat Ben Emmerson ha aprofitat la resolució del grup de treball de les Nacions Unides per criticar el candidat a liderar la política exterior europea, Josep Borrell. L'advocat qualfica l'empresonament dels dirigents independentistes de "detenció il·legal dels presos polítics catalans" en un tuit en què es refereix a Forn com a "Joaquin" i a Romeva com a "Paul":

 

 

 

500 dies a la presó

Precisament aquest dijous, Rull, Bassa, Romeva i Turull passen el dia que fa 500 empresonats. Tots quatre van entrar a la presó després d'anar a declarar a l'Audiència Nacional el 2 de novembre de 2017, van sortir-ne el 4 de desembre i van tornar-hi a entrar el 23 de març de 2018.

Els comptes de tots quatre han piulat a la xarxa per recordar la data:

 

 

 

 

 

També aquest dijous, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat Joaquim Forn i Jordi Cuixart a la presó de Lledoners. Segons Colau, amb el regidor de JxCat han parlat del proper plenari i amb el president d'Òmnium, del compromís de treballar pels "drets i llibertats":

 

ARXIVAT A:
Josep Rull Joaquim Forn Raül Romeva Dolors Bassa Procés català Govern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut