Exterior de les oficines del grup Wagner (REUTERS/Igor Russak)

El grup Wagner de mercenaris de guerra obre la primera seu oficial a Sant Petersburg

L'organització russa, fins ara semiclandestina, està dirigida per Ievgueni Prigojin, amic del president Vladímir Putin
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

El Grup Wagner, fins ara una agència russa semiclandestina de reclutament de mercenaris de guerra, ha obert oficines a la ciutat de Sant Petersburg.

L'edifici, amb una luxosa façana de vidre i portes giratòries, té diverses plantes i exhibeix un rètol amb el nom de la marca, Wagner. Declara com a missió empresarial "millorar la defensa de Rússia" a través d'un laboratori d'idees, com una mena de think tank occidental, però el que fa és proporcionar mercenaris a qui els vulgui contractar.

De fet, el grup Wagner és considerat pels Estats Units com el braç armat extraoficial de l'exèrcit rus, tot i que el Kremlin nega que hi hagi cap connexió.

A la inauguració s'hi ha trobat una barreja de veterans de guerra amb uniforme i joves professionals de la tecnologia russa, així com una exposició de drons.

Durant l'acte hi ha hagut lectures de figures nacionalistes pro-Kremlin que han assegurat que el centre ajudaria a "fer el nostre gran país encara millor".

També s'hi ha pogut veure, aparcat davant les oficines, un camió amb el símbol Z utilitzat per les forces russes a Ucraïna.

La "Z", símbol de la invasió a Ucraïna, davant la seu a Sant Petersburg (REUTERS/Igor Russak)
L'edifici, des de dins (REUTERS/Igor Russak)
Veterans amb uniformes de guerra, a l'entrada de l'edifici acabat d'inaugurar (REUTERS/Igor Russak)

Ievgueni Prigojin qüestiona els comandaments russos

Qui controla aquesta reconvertida agència de contractació i distribució de mercenaris pel món és Ievgueni Prigojin, amic personal del president Putin, de qui va ser director de compres al Kremlin.

La Unió Europea ha denunciat que el Grup Wagner fa la feina bruta al president rus des del 2014 a través de tortures i matances a Ucraïna, i també a països com Síria, Líbia, la República Centreafricana, el Sudan i Moçambic.

L'empresari Prigojin havia negat estar vinculat al Grup Wagner, fins que al setembre va reconèixer que n'és el fundador i màxim directiu.

La inauguració d'aquest edifici es considera una posada en escena davant l'opinió pública de l'organització i també de Prigojin, que ha criticat obertament els comandaments russos que dirigeixen la guerra a Ucraïna.

Aquesta escenificació coincideix amb el decret que el president rus, Vladímir Putin, ha firmat per permetre que presos condemnats per delictes greus puguin allistar-se a l'exèrcit per anar a combatre a Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
Rússia Vladímir Putin
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut