Els formatgers suïssos i francesos van presentar la demanda (iStock)

El gruyère també és un formatge nord-americà, diu la justícia

Un tribunal dels Estats Units conclou que "gruyère" és una etiqueta comuna per al formatge que no es pot limitar només al que està produït a França o a Suïssa

Un formatge es pot dir "gruyère" encara que no s'hagi fet a França o a Suïssa. Així ho ha dictaminat un tribunal d'apel·lacions de Virgínia, als Estats Units, que confirma una sentència anterior en el mateix sentit.

Tot ve arran d'una denúncia de la Interprofession du Gruyère, que integra els productors de llet, formatgers i refinadors de la indústria del gruyère a Suïssa i a França. Volien que el terme exclogués les marques dels Estats Units. Específicament, un formatge produït a Wisconsin.

Quan l'Oficina de Patents i Marques dels EUA es va negar a fer-ho, la indústria va presentar una demanda que ara han perdut.

El tribunal conclou que els demandants suïssos i francesos "no poden superar el que el registre deixa clar: els consumidors de formatge als Estats Units entenen que 'gruyère' es refereix a un tipus de formatge, i això fa que el terme sigui genèric".

L'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units estableix alguns estàndards per al formatge gruyère, com ara que tingui petits forats o que tingui almenys 90 dies de curació. Però no estableix criteris d'origen geogràfic.

"El formatge, independentment de la seva ubicació de producció, ha estat etiquetat i venut com a gruyère a Amèrica durant dècades", diu el tribunal.

Els grups lactis nord-americans han celebrat la sentència, mentre que les federacions de formatge suïsses i francesa l'han lamentat. "Continuarem esforçant-nos enèrgicament per protegir la marca de certificació del producte d'alta qualitat Gruyère DOP als Estats Units", ha assegurat l'advocat que els representa.

En tot cas, el formatge no serà només europeu.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAlimentació
Anar al contingut