El haihober, un fruit que ve d'Amèrica, però que forma part de la identitat de la Cellera de Ter

El seu nom originari és "feijoa", però els veïns del poble van acabar batejant-lo com "haihober"

Marta Gibert OrtensiActualitzat

El haihober va arribar de les Amèriques a través d'un veí de la Cellera de Ter que es volia fer un jardí tropical a casa seva. Aquest arbust es va aclimatar a la localitat i n'hi va acabar havent a diferents jardins i horts del municipi. 

El nom originari és feijoa, però quan va arribar a la Cellera els seus habitants en van transformar la denominació. Alguns van començar dient-ne jijoa, però ràpidament va acabar popularitzant-se el nom de haihober

A molts dels cellerencs els agrada menjar-ne el fruit, que s'ha de pelar i té la part del cor dolça i la part més externa amb un sabor més àcid. Alguns dels habitants diuen que fan pair més o menys com fan els kiwis. Per Tots Sants, quan surten els fruits, els veïns en donen a familiars i coneguts i n'hi ha que, fins i tot, els venen als supermercats locals.

Part de la identitat local

La gent de la Cellera de Ter defensa que, a Catalunya, aquest fruit només era present en el seu municipi, així que va passar a formar part de la seva identitat.  

La cirereta del pastís la va posar un grup de música pop-rock que va sorgir al poble a finals dels noranta, enmig d'una autèntica eclosió de grups de la Cellera. Per identificar-se plenament com a cellerencs no van trobar millor nom que Haihobers.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut