El Japó tira pel dret i llançarà al mar l'aigua contaminada de Fukushima

Pescadors, ambientalistes i països veïns critiquen la mesura perquè no s'ha pogut eliminar el triti radioactiu de l'aigua acumulada
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Fukushima

Just dos dies després del desè aniversari de la catàstrofe de Fukushima, aquest dimarts el govern del Japó ha decidit que l'aigua contaminada acumulada a la central nuclear Daiichi s'abocarà al mar.

És l'aigua de mar que s'ha fet servir durant aquests deu anys per refredar la central accidentada, i també la de la pluja que hi ha caigut i la dels aqüífers que s'ha contaminat amb isòtops radioactius.

El pla aprovat implica començar a expulsar l'aigua d'aquí a dos anys, en una operació que es pot allargar força temps. El desmantellament total de la central està previst per al 2051.


1,25 milions de tones

Ara hi ha ja 1,25 milions de tones d'aigua emmagatzemada, i cada dia se n'hi afegeixen 140 tones més, que s'emmagatzemen al miler d'enormes dipòsits del costat de la central.

Vista aèria dels dipòsits de Fukushima que emmagatzemen 1,25 milions de tones d'aigua contaminada (Reuters)

Els responsables de l'empresa Tepco asseguren que tots els dipòsits construïts des que el tsunami del 2011 va destruir la central s'hauran omplert del tot l'any que ve.


El triti, el principal problema

De l'aigua se n'han eliminat la majoria d'isòtops radioactius, fins a 62, excepte el triti, una forma radioactiva de l'hidrogen que és la base amb què es fabriquen les bombes d'hidrogen.

El problema és que no existeix cap tecnologia que pugui eliminar aquest isòtop de l'aigua, i per això s'ha trigat tant a prendre una decisió, perquè implica contaminar el mar.


La solució "més realista"

En fer pública la decisió, el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, ha assegurat que, abans d'abocar-la, l'aigua es diluirà per rebaixar la concentració de triti:

"L'aigua serà expulsada després d'haver-nos assegurat que té un nivell de substàncies radioactives clarament inferior al que marquen les normes de seguretat".

El primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, aquest dimarts reunit amb el seu govern a Tokyo (Reuters)
 

Suga ha afegit que la decisió s'ha pres després que un comitè hagi estudiat el problema durant sis anys, i que la solució proposada és "la més realista".

El govern japonès ha assegurat que la concentració de triti serà set vegades inferior al màxim fixat per l'OMS, en una operació similar a altres fetes anteriorment als Estats Units, Alemanya i el Regne Unit, entre altres països. 

També ha destacat que l'Agència Internacional de l'Energia, la IAEA, ha considerat "raonable" el pla, i hi ha donat el vistiplau.


Decisió presa fa temps?

El setembre del 2019 el ministre de Medi Ambient, Yoshiaki Harada, va expressar per primera vegada en públic des del govern que aquesta seria la millor solució.

Harada va ser desautoritzat pel mateix Suga, llavors portaveu del govern, que va assegurar que només era l'opinió personal d'un ministre a punt de plegar.

Però el novembre del 2020, un cop Suga ja era primer ministre en substitució de Shinzo Abe, es va filtrar que la decisió ja estava pràcticament presa.

Manifestació en contra de llançar l'aigua de la central nuclear al mar, aquest dimarts a Fukushima (Reuters)


S'hi oposen pescadors, ONG i països veïns

L'oposició a la mesura és àmplia, i abasta el govern regional de Fukushima, els pescadors i els pagesos de la zona, les organitzacions mediambientals i els països veïns.

Els pescadors temen que baixin els preus de la pesca, cosa que ja va passar després de l'accident, el 2011, i diuen que els intermediaris ja els han avisat que no la voldran.

Tècnics treballant al voltant dels dipòsits d'aigua radioactiva de la central de Fukushima


També carboni 14, segons Greenpeace

Per la seva banda Greenpeace assegura que, a més de triti, a l'aigua també hi ha un altre isòtop radioactiu, carboni 14, que pot entrar a la cadena alimentària i danyar l'ADN.

Aquesta ONG ambientalista reclama que es mantingui l'aigua emmagatzemada fins que existeixi una tecnologia que pugui eliminar els isòtops que encara porta l'aigua:

"És una decisió completament injustificada que contaminarà deliberadament l'oceà Pacífic amb residus nuclears."

Corea del Sud i la Xina, en contra

Els països veïns del Japó que s'han queixat han estat Corea del Sud i la Xina: a Corea la decisió japonesa ha motivat una reunió d'urgència del govern per analitzar la situació.

Després de la reunió, el coordinador del govern, Koo Yoon-cheol, ha lamentat profundament la decisió:

"Exigirem mesures específiques per part del Japó per certificar la seguretat de la nostra població i prevenir danys al medi marí."

El govern de la Xina ha qualificat d'"extremadament irresponsable" la mesura adoptada:

"Això perjudicarà greument la salut i la seguretat públiques a tot el món, així com els interessos vitals dels països veïns."

En canvi, el govern dels Estats Units ha donat suport a la decisió, que assegura que ha estat transparent i segueix les normes de seguretat nuclear reconegudes internacionalment.

 

Vista aèria de la central nuclear de Fukushima amb els dipòsits d'aigua radioactiva en segon terme, el febrer (Reuters)
ARXIVAT A:
Japó Fukushima Medi ambient Energia Contaminació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut