Dani Alves, futbolista i exjugador del Futbol Club Barcelona
Dani Alves fa més d'un any que està en presó preventiva
Catalunya migdia

El judici a Alves no serà a porta tancada, però ni a ell ni a la víctima se'ls veurà declarant

La Fiscalia i l'acusació particular havien demanat que els periodistes no poguessin seguir el judici, però el TSJC autoritza que ho facin sense gravar res

Enllaç a altres textos de l'autor Maria Núria Revetlle, especialista en tribunals a Catalunya Ràdio

Maria Núria Revetlle

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crònica judicial

@marianuria2011
Actualitzat

Finalment, el judici al futbolista Dani Alves per violació no es farà a porta tancada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha resolt que els periodistes no podran entrar a la sala de vistes, però sí que podran seguir tot el que hi passi en unes altres sales habilitades expressament, des d'on rebran imatge i so del que estigui passant dins.

Els mitjans de comunicació ho podran veure i sentir tot excepte la declaració de la víctima, per protegir la seva intimitat. Els periodistes tampoc podran enregistrar res: cap mena d'imatge ni de so. D'aquesta manera, els magistrats han ponderat els dos drets que estaven en joc: el dret a la informació i el dret a la protecció de la noia. 

D'imatge d'Alves en el judici només n'hi haurà una del primer dia, quan es podrà fer un "mut", és a dir, enregistrar la sala abans no comenci la vista. 

La Fiscalia va demanar que el judici fos a porta tancada i va argumentar la petició per protegir la identitat de la víctima i evitar qualsevol risc a l'exposició pública.


L'opinió dels experts en Dret

Fer un judici tan mediàtic com aquest a porta tancada hagués estat un fet excepcional. La llei ho preveu per a casos molt específics, sovint amb víctimes menors d'edat o en alguns casos d'agressions sexuals.

Clara Martínez, presidenta de la secció penal del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, explica que el més habitual és que se separi l'acusat de la víctima amb una mampara. I, en casos comptats, que només es faci a porta tancada la declaració de la víctima, com s'ha acabat decidint en aquest cas.

Vista a l'Audiència de Barcelona per la petició de llibertat del futbolista Dani Alves (3Cat)

Per part seva, el portaveu de Jutges per a la Democràcia, Carlos Pasqual, està convençut que es poden garantir tots dos drets:

"La protecció de la víctima és un dret fonamental i és obligació dels tribunals garantir-la, però aquest dret no té perquè excloure el dret a la publicitat del procés i a la llibertat d'informació."

Altres fonts apunten que les acusacions tenen por que el judici acabi a les xarxes socials, i creuen que és per això que van demanar celebrar la vista a porta tancada.

De fet, l'advocada de la víctima ja ha denunciat la mare de Dani Alves per haver divulgat la identitat de la noia precisament a través de les xarxes.

L'exfutbolista del Barça està acusat d'haver violat una noia de 23 anys al lavabo d'un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona el desembre del 2022. Ja fa més d'un any que està en presó preventiva per aquests fets.

Cada vegada que ha demanat quedar en llibertat amb càrrecs, els magistrats li han denegat per por que fugi del país, ja que Espanya no té conveni d'extradició amb el Brasil, el seu país d'origen.


L'última versió d'Alves: ara diu que anava begut

A mitjans de gener, i a escasses tres setmanes per al judici, el futbolista ha donat la seva cinquena versió dels fets explicant que la nit dels fets havia begut.

Segons va avançar el diari Ara i va confirmar TV3 de fonts judicials, la defensa de Dani Alves exposarà que l'estat d'embriaguesa del brasiler "minvava les seves capacitats cognitives, de manera que no era conscient dels seus actes".

En la primera declaració, el futbolista va assegurar que no coneixia la víctima. Després va admetre que va coincidir amb la noia al bany de la discoteca, però sense que passés res entre ells. Posteriorment, quan la jutgessa va confrontar les seves explicacions amb les proves biològiques, va dir que la noia li havia fet una fel·lació de forma consentida.

L'abril del 2023, quan ja es coneixien els resultats de les proves d'ADN, Alves va admetre per primera vegada que hi havia hagut penetració, però va dir que era consentida, afegint que d'entrada havia mentit per ocultar la infidelitat a la seva dona.

Alves apunta la noia que l'acusa de violació va presentar la denúncia per despit
Esther Garcia és l'advocada de la denunciant (Europa Press/David Oller)

L'advocada de l'exjugador del Barça, Inés Guardiola, demana l'absolució d'Alves argumentant que no és cert que violés la noia el 30 de desembre del 2022 a la discoteca Sutton.

En canvi, la Fiscalia demana 9 anys de presó i 150.000 euros d'indemnització per al futbolista, a qui acusa d'un delicte d'agressió sexual. L'acusació particular, exercida per la víctima, eleva la petició de condemna fins a 12 anys, la pena màxima per violació.

ARXIVAT A:
JudicialDaniAlves
Anar al contingut