El jutge arxiva el cas del sorteig dels serveis d'una prostituta a la caserna del Bruc
Tot i que no hi veu delicte, el jutge apunta que l'arxivament del cas no impedeix que s'imposin "sancions disciplinàries" als responsables
Arxivada la denúncia contra els dos militars de la caserna del Bruc que van organitzar el sorteig dels serveis d'una prostituta al desembre. El jutge no investiga els responsables amb l'argument que no consta que es contractessin en cap moment els serveis de cap prostituta. Per aquest motiu considera que no s'ha comès cap delicte, tot i que considera que els missatges en què els militars ovacionaven el sorteig van ser desafortunats.
D'aquesta manera, el jutge assumeix la posició de la Fiscalia, que la setmana passada va demanar arxivar la causa amb la mateixa argumentació. Tot i arxivar el cas, el jutge precisa que això no impedeix que s'imposin "sancions disciplinàries als responsables". La interlocutòria recorda que el sorteig es va dirigir als 62 membres del xat i que només dos hi van fer comentaris.
El jutge qualifica el sorteig com una "manera de procedir inadequada", però treu importància als missatges publicats en què s'ovacionava la iniciativa: "Si bé van ser clarament desafortunats, no suposen un discurs d'odi", conclou.
Els autors de la idea del sorteig van admetre els fets davant dels seus comandaments i van manifestar el seu penediment, assegura el jutjat, que ha pres declaració a 66 persones.
Sorteig a través d'un xat de WhatsApp
Dos militars de la caserna del Bruc van proposar a la seixantena de companys d'un grup de WhatsApp participar en un sorteig d'una prostituta i, amb els diners que recaptessin, contribuir a pagar les despeses de la festa de la Puríssima. Segons el diari Ara, que va avançar els fets, els missatges del xat, als quals va tenir accés, vexaven la noia amb comentaris masclistes i denigrants.
Arran de la publicació, un coronel de la caserna del Bruc va presentar una denúncia perquè s'aclarissin els fets i s'investigués si constituïen un delicte.
La investigació, però, no ha arribat a començar. La interlocutòria del titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona es basa en l'informe que va fer el Ministeri de Defensa i assenyala que el sorteig es va fer abans que transcendís la informació, i que el guanyador va rebre una panera.
"En els fets succeïts cap prostituta va ser contractada i el cartell que publicitava el sorteig es va confeccionar amb fotos obtingudes d'internet de dones nues anònimes. No hi ha constància de cap víctima que pogués resultar damnificada."
El cartell anunciant la rifa, que es va penjar al bar de la caserna, prometia una estona amb "una dama de companyia" i afegia una foto d'una noia. Els que aportessin 25 euros per al sopar entraven en el sorteig, però també podien pagar 3 euros només pel sorteig i podien comprar bitllets extres per un euro.
Rebuig per part de la cúpula militar
Quan es va conèixer el sorteig, l'Exèrcit de Terra va portar el cas a la Fiscalia de Catalunya en considerar que el contingut del xat podia atemptar "contra els valors de la institució". L'exèrcit també va identificar els dos militars responsables de l'anunci, tot i que no es va fer públic el seu grau en l'escalafó.
Dos dies després de saber-se la notícia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va assegurar que els implicats serien expulsats de l'exèrcit. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va qualificar el sorteig d'"absolutament rebutjable".
Les crítiques a la iniciativa van arribar de múltiples institucions. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va lamentar "el tracte vexatori cap a les dones" i va demanar "més formació en igualtat" a l'exèrcit espanyol.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar una "investigació urgent" i "un canvi profund" en l'exèrcit.
- ARXIVAT A:
- Exèrcit espanyolProstitució