El jutge del Suprem torna a denegar la llibertat a Jordi Sànchez
- TEMA:
- Procés català
Jordi Sànchez continuarà en presó provisional a Soto del Real. Així ho ha decidit el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que porta la causa per rebel·lió i sedició contra els membres del govern Puigdemont, en una nova resolució que destil·la un alt contingut polític.
Si Sánchez no surt ara de la presó és per ser el número dos de Puigdemont al Parlament. Pel magistrat, hi ha risc de reiteració delictiva de Sànchez perquè no ha renunciat a la seva activitat pública i argumenta que ha renovat per una candidatura, Junts per Catalunya, que vol restablir la presidència de Puigdemont.
"No només ha renunciat a l'activitat pública que -des de diversos fronts- ha servit d'instrument per a l'execució dels fets, sinó que ha revalidat el seu compromís en una candidatura el líder de la qual proclama l'objectiu de restablir la dinàmica política que va conduir a les actuacions de les quals neixen les responsabilitats que aquest procés penal recull i que va desembocar en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola."
En resum, que si està al costat de Puigdemont, segons Llarena, Sànchez obeirà les seves ordres. Però diu el jutge que hi ha més motius per mantenir-lo a presó. Diu que té més proves clau.
La primera, les vegades que Sànchez ha dit que parlava en nom de Puigdemont o del PDeCAT, Esquerra o la CUP quan s'ha adreçat a les persones mobilitzades en algunes de les manifestacions sobiranistes:
"Han projectat l'existència d'una actuació compartida, i ha arribat a afirmar el senyor Sànchez en una ocasió que, sobre aquesta qüestió, parlava en nom de l'expresident Senyor Puigdemont o dels partits sobiranistes PDeCAT, ERC o la CUP, al mateix temps que s'ha proclamat garant que se celebraria el referèndum, del qual derivaria la declaració d'independència, si no és que el govern de l'Estat ho impedís, amb actes impropis."
La segona, quan s'ha compromès públicament a ser garant de la celebració del referèndum. També justifica la mesura en "el seu impuls de mobilitzacions" que van "afavorir l'esclat social".
"A l'hora d'analitzar quina pot ser la futura actuació, el magistrat indica que no només ha d'atendre's aquest element, sinó la marcada determinació amb la qual l'encausat ha perseguit la consecució dels seus objectius, que es reflecteix en el seu impuls de mobilitzacions multitudinàries de ciutadans -com es va dir en la resolució del 4 de desembre de 2017 - que van afavorir l'esclat social i, específicament, van estimular o assumir el risc que s'expandís una irreparable reacció violenta contra la convivència i contra l'organització territorial de l'Estat."
I la darrera, la famosa Moleskine de Josep Maria Jové, ex-número dos de Junqueras; on s'apunta que els líders de l'ANC i Òmnium també defensaven la mobilització ciutadana com a element clau per aconseguir la independència.
De Sànchez, Llarena en destaca la determinació. No com a cosa positiva, sinó com a aspecte clau perquè ell propiciés l'esclat social que, pel jutge, va caracteritzar les manifestacions del 20 de setembre. Conclusió: si el deixa en llibertat, tornarà a reincidir.
La decisió arriba després que divendres passat també va decidir mantenir a la presó Joaquim Forn. El magistrat va subratllar com a factors de risc la seva responsabilitat en el que defineix com la inactivitat dels Mossos l'1-O. El jutge s'emparava en la declaració de Diego Pérez de los Cobos, màxim responsable de l'operatiu policial, d'aquest dijous.
Sànchez: "Inexplicable jurídicament i cruel per a la meva família"
En declaracions difoses a través del seu compte de Twitter, l'expresident de l'ANC ha lamentat que "de nou" li hagin "negat la llibertat", una decisió que ha considerat que és "inexplicable jurídicament i cruel per a la meva família". Sànchez reitera el seu rebuig a la violència, dient que és una opció que "mai ha estat nostra i mai ho serà".
- ARXIVAT A:
- Procés català Article 155