El jutge dona aire a la suposada trama russa del procés just abans que s'aprovi l'amnistia
El magistrat allarga la investigació per veure si es pot inculpar els investigats per traïció, un delicte no inclòs en l'amnistia
A un dia de la votació al Congrés del text final de la llei d'amnistia, els jutges del cas Volhov --la suposada "trama russa del procés"-- i del cas Tsunami --per les protestes postsentència del Procés-- han decidit prorrogar les investigacions durant sis mesos.
En el cas de Volhov, la interlocutòria afirma que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els membres del seu entorn van mantenir estretes relacions personals amb Rússia per buscar suport econòmic i militar per a la independència de Catalunya. El jutge creu que Rússia tenia interès en el procés pel seu propòsit de desestabilitzar la Unió Europea.
Aquesta és l'escletxa que troba el magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, perquè Puigdemont quedi fora de l'amnistia. En l'últim redactat de la llei, en queden exclosos els actes de traïció a l'Estat i els que malmetin l'economia de la Unió Europea.
Conscient d'això, el jutge afirma que encara hi ha molta documentació per analitzar i allarga la instrucció d'un cas que implica, entre d'altres, l'exresponsable de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, el cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'informàtic Jaume Cabaní.
Suposats contactes i trobades
Després de revisar la documentació de la causa, el magistrat assegura que ha trobat "dades que identifiquen persones i confirmarien les estretes relacions personals existents entre alguns dels investigats i individus de nacionalitat russa, alemanya o italiana", algun d'ells mentre ocupaven càrrecs diplomàtics i tenien relacions amb els serveis secrets russos.
Segons Aguirre, aquests individus eren membres influents de partits polítics de l'extrema dreta alemanya o italiana amb qui es volia establir vincles "d'influència política i econòmica" en cas que Catalunya hagués assolit la independència.
En la interlocutòria es parla de dues reunions amb Terradellas i persones russes, una d'elles a la Casa dels Canonges en presència de Carles Puigdemont, just abans de la declaració unilateral d'independència al Parlament.
El magistrat explica, a més, que el 28 de desembre passat va rebre al jutjat una carta anònima amb retalls de premsa elaborats per un equip d'investigació periodística internacional on es confirmaria aquesta trobada. Aquesta documentació també fa referència a l'oferiment de diversos milers de soldats i milions de dòlars a canvi que una Catalunya independent fos una Suïssa de les criptomonedes.
Aguirre i les clavegueres de l'Estat
El nom del jutge Joaquín Aguirre ha sortit darrerament als mitjans de comunicació en relació amb les clavegueres de l'Estat, en concret pel cas Macedònia i les acusacions cap al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.
- ARXIVAT A:
- AmnistiaProcés catalàJudicial