Fernández Díaz durant un acte quan era ministre de l'Interior
El cas de l'espionatge a Bárcenas portarà Fernández Díaz a judici (Europa Press / Eduardo Parra)
Madrid

El jutge envia a judici Fernández Díaz pel cas Kitchen però n'exculpa Cospedal

L'Audiència Nacional veu una possible trama delictiva al Ministeri de l'Interior per espiar Bárcenas i robar-li material comprometedor per al PP

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional proposa jutjar l'exministre Jorge Fernández Díaz pel cas Kitchen, la suposada trama dirigida des del Ministeri de l'Interior en temps del PP per espiar l'extresorer del partit Luis Bárcenas i robar-li informació comprometedora del cas Gürtel.

En canvi, deixa fora de la causa l'exsecretària general del PP i també exministra María Dolores de Cospedal i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, per falta d'indicis.

Un cop acabada la investigació, el jutge Manuel García-Castellón processa Fernández Díaz i altres exresponsables d'Interior i policials, així com el xofer de Bárcenas.

El magistrat creu que van cometre descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes, suborn, tràfic d'influències i malversació.

Un cop anunciada la decisió, el PP ha anunciat la suspensió temporal de militància de Fernández Díaz.

El president del partit, Pablo Casado, ha afirmat que actuaran "en conseqüència amb els estatuts" de la formació i ha defensat que la direcció actual del PP és "honesta". "Jo no tinc res a veure amb Villarejo ni tinc res a témer", ha afirmat.

Onze processats

A més de l'exministre, García-Castellón ha processat l'exsecretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez, l'exdirector adjunt de la policia Eugenio Pino, els comandaments policials José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, José Ángel Fuentes Gago, Bonifacio Díez Sevillano, Enrique García Castaño, Andrés Manuel Gómez Gros, el comissari jubilat i principal investigat José Manuel Villarejo, així com al xofer de Bárcenas, Sergio Rius Esgueva.

De Cospedal, fora de la causa i sense citar Rajoy

De Cospedal sortint de l'Audiència Nacional quan va declarar per la Kitchen
De Cospedal va arribar a estar imputada, però s'ha deslliurat del judici (Europa Press / A. Pérez Meca)

Fa uns mesos, el jutge va imputar tant De Cospedal com el seu marit perquè va considerar que podien haver tingut un paper clau en la captació del xofer de Bárcenas com a confident policial per a l'operació.

Ara, però, el jutge conclou que no tenen responsabilitat en el cas. Tant De Cospedal com López del Hierro van admetre haver-se reunit diverses vegades amb Villarejo, però ho van justificar pels contactes que l'excomissari tenia amb la premsa. "No es pot criminalitzar el dret de reunió", argumenta el jutge, que afegeix que ningú és sospitós de delicte pel fet d"'haver tingut contacte" amb Villarejo.

Sobre els àudios que es van publicar a la premsa de les reunions entre Cospedal i Villarejo, el jutge remarca que són d'origen desconegut i "dubtosa fiabilitat" i "no permeten" inferir que l'exsecretària general del PP busqués informació de la investigació del cas Gürtel. A les gravacions es parlava de l'operació Catalunya.

García-Castellón no ha citat a declarar en cap moment Mariano Rajoy, tot i que el comissari jubilat Villarejo va afirmar que va parlar amb l'expresident espanyol dels avenços de l'operació Kitchen.

El magistrat posa en dubte que Villarejo contactés amb Rajoy i diu que basant-se en "40 anys d'exercici professional" li sembla que el comissari va dir-ho per guanyar "notorietat i repercussió".

 

ARXIVAT A:
PPJosé Manuel VillarejoCorrupcióJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut