El jutge envia a judici tota la família Pujol acusada d'organització criminal
El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata proposa jutjar l'expresident de la Generalitat, Marta Ferrusola, els seus set fills i 18 persones més
El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata envia a judici la família Pujol Ferrusola, a qui acusa de formar una organització criminal amb l'objectiu d'enriquir-se durant dècades a través d'activitats corruptes.
En una interlocutòria, el jutge proposa jutjar l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Marta Ferrusola, els seus set fills i 18 persones més que haurien participat o col·laborat en activitats il·legals, entre els quals hi ha l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, o els empresaris Luis Delso i Carles Sumarroca.
Una "organització criminal"
De la Mata acusa els membres de la família Pujol Ferrusola de formar una organització criminal que, aprofitant una posició privilegiada en la vida política, social i econòmica del país durant dècades, considera acreditat que va "acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".
El titular del jutjat central d'instrucció número 5 processa la família per organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental.
El jutge no dubta que es tracti d'una organització criminal perquè assenyala que en té tots els requisits, amb diversos nivells jeràrquics, una estructura planificada i permanència en el temps, des que es van obrir els primers comptes corrents a Andorra, el 1992, fins que els Pujol van tancar les seves últimes fundacions, el 2014.
El jutge De la Mata subratlla que part d'aquestes activitats van coincidir amb l'època en què Jordi Pujol va ser president de la Generalitat (1980-2003) i, segons el magistrat, exercia el lideratge de l'organització criminal juntament amb la seva esposa. En aquest sentit, recorda la nota manuscrita en què Ferrusola s'autoanomenava "mare superiora de la congregació".
Per sota del matrimoni Pujol, el jutge hi situa el fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, denominat "el capellà de la parròquia", i assegura que la resta de germans seguien les seves instruccions.
A més, altres persones haurien col·laborat estretament amb aquesta organització, aportant les seves estructures mercantils i actuant com a intermediaris per assegurar l'opacitat dels pagaments i servir de parapet als autèntics beneficiaris de les operacions.
Sense indicis de la deixa de Florenci Pujol
Segons assenyala el jutge, la procedència del patrimoni és desconeguda, però remarca que no hi ha indicis sòlids que acreditin que prové d'una deixa de l'avi Florenci Pujol, com va revelar Jordi Pujol el 2014 i assegura la família:
"Al llarg de la investigació no s'ha aportat cap element que permeti contrastar la veracitat d'aquesta versió, ni tampoc s'ha subministrat cap explicació raonable i contrastable per cap de les persones investigades d'aquesta família."
De la Mata considera una paradoxa que els investigats neguin tenir coneixement del lloc on hi havia aquest llegat, l'entitat bancària on es va dipositar, com va arribar a Andorra o en quins productes financers es va invertir.
El jutge situa l'origen dels fons en pagaments il·lícits de terceres persones, la majoria dels quals vinculats a empreses, que feien pagaments milionaris a la família, dissimulats en estructures societàries i fent servir paradisos fiscals. En alguns casos, també apunta que s'haurien simulat operacions contractuals i, a canvi, la família Pujol Ferrusola els corresponia amb "favors polítics" en adjudicacions, canvis de qualificació urbanística i concessions.
- ARXIVAT A:
- CorrupcióAudiència Nacional