Presó de Neumünster, a Alemanya, on hi ha Puigdemont (Reuters)

La jutge manté Puigdemont a la presó fins que no es decideixi sobre l'extradició

Puigdemont passa la segona nit en custòdia, pendent de ser posat a disposició del tribunal que ha de decidir si accepta l'extradició
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rebel·lió

Carles Puigdemont ha continuat aquesta nit en custòdia a Neumünster, a l'espera de passar a disposició del Tribunal Superior de Schleswig-Holstein. Aquesta alta instància judicial és la que haurà de decidir si accepta l'extradició i, mentrestant, determinar si el manté en custòdia o el deixa en llibertat provisional.

La jutge ha determinat deixar Carles Puigdemont a la presó de Neumünster fins que el tribunal no decideixi sobre l'ordre de detenció i entrega cursada per Espanya, segons ha informat el fiscal general de la ciutat de Schleswig, Georg-Friedrich Güntge, aquest dilluns al vespre.

-Georg-Friedrich Güntge: Voldria informar-los ara mateix que el tribunal de Neumünster ha decidit allargar la detenció del Sr. Puigdemont. Ara ens trobem en la fase del procediment d'extradició. Aquest procés es tralladarà al Tribunal Superior de Schleswig-Holstein.

-Periodista: Tindrem una decisió abans de Setmana Santa?

-Georg-Friedrich Güntge: Això passarà al Tribunal Superior de Schleswig-Holstein, que ha de decidir. I hem de revisar tots els aspectes legals per decidir-ho.

 

Aquest dilluns a la tarda, Puigdemont ha declarat davant del tribunal de primera instància de Neumünster, que havia de decidir sobre les mesures de custòdia, i ho ha fet durant més de tres hores. Segons el mateix director de la fiscalia de Schleswig, Puigdemont ha comparegut "amb calma i serenitat."

 

Alonso-Cuevillas no descarta que l'extradició arribi al TC alemany

L'advocat del president cessat pel 155, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat que podria ser que el cas de l'extradició de Carles Puigdemont arribés fins al Tribunal Constitucional alemany. En una entrevista a "Més 324", Alonso-Cuevillas ha explicat que la decisió judicial s'ha pres en una fase preliminar que ni tan sols ha suposat l'admissió a tràmit del cas d'extradició. Per l'advocat de Puigdemont, la jutge de primera instància de Neumünster ha pres una decisió "merament formal".

 

Segons l'advocat de Puigdemont, el que ha de passar a Alemanya és el mateix que ja ha passat a Bèlgica. En primer lloc, es mirarà si els delictes que Espanya especifica a l'euroordre de detenció són als 32 supòsits pels quals es dona l'extradició directa. Si no hi són, es passarà a la "doble incriminació", és a dir, a comprovar si els fets delictius descrits serien també delicte a Alemanya.

En cas que ho fossin, aleshores la justícia alemanya hauria de determinar si Puigdemont tindria un "judici just" a Espanya si fos extradit. En tot cas, és un procés judicial que pot durar, pel cap baix, 90 dies, i que pot arribar, segons ha explicat el mateix Alonso-Cuevillas, fins al Tribunal Constitucional de Karlsruhe, una opció que la defensa de Puigdemont no ha descartat.

"Una anàlisi merament formal"

En la mateixa línia, en un seguit de piulades, Alonso-Cuevillas ha defensat que el que ha passat aquest dilluns ha estat "una anàlisi merament formal"

 

 

Alonso-Cuevillas ha arribat a la presó passades les vuit del vespre, i no hi ha pogut entrar perquè ja s'havia acabat l'horari de visita. A la presó també s'han aplegat un grup de polítics de JxCat i del PDeCAT per donar suport a Puigdemont. Entre ells hi havia Quim Torra, diputat, o la presidenta del consell nacional del PDeCAT, Mercè Conesa.

 

Els pròxims passos

Ara serà el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein el que haurà d'analitzar la documentació enviada per l'estat espanyol per determinar si es compleixen els requisits perquè Puigdemont sigui extradit a Espanya, un procediment que es pot allargar 60 dies.

Un cop presa la decisió, si s'arribés a la conclusió que s'ha extradir Carles Puigdemont, seria el fiscal general de Schleswig-Holstein el que acabaria autoritzant l'extradició.

Aquest dilluns, el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Alemanya, Oriol Serra, ha parlat precisament amb el fiscal del cas Puigdemont, que ha avançat els passos que es poden seguir i ha insistit en la imparcialitat i independència de la justícia alemanya.

El delicte de rebel·lió a Alemanya

El delicte de rebel·lió no està tipificat com a tal en el codi penal alemany, però hi ha delictes equiparables, com el d'alta traïció. L'article 81 del codi penal del país estableix que qui actuï amb "violència o amenaça de violència per danyar l'existència d'Alemanya o modificar l'ordre constitucional recollit en la Constitució de la República Federal d'Alemanya serà penat amb cadena perpètua i amb penes de presó de no menys de deu anys". I afegeix: "En casos menys greus, les penes van des de l'any als deu anys de presó."

El president de la Generalitat cessat pel 155 va ser detingut aquest diumenge al matí a Schuby, al land de Schleswig-Holstein, per l'euroordre cursada pel Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
Rebel·lió Procés català Govern empresonat Independència
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut