Madrid

El jutge ordena presó incondicional per a Mario Conde pel blanqueig de 13 milions

Vuit anys després de sortir de la presó, l'Audiència Nacional torna a enviar-hi l'exbanquer i investiga si va blanquejar diners procedents del saqueig de Banesto

RedaccióActualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha ordenat presó incondicional i sense fiança per a l'exbanquer Mario Conde, i arrest domiciliari per a la seva filla, Alejandra. D'aquesta manera ha atès la petició de la Fiscalia Anticorrupció per a l'expresident de Banesto, al qual s'acusa de blanqueig de capitals i organització criminal. Vuit anys després de sortir de la presó d'Alcalá-Meco, l'Audiència Nacional torna a enviar entre reixes l'exbanquer.

Conde ha declarat aquest dimecres davant del jutge Pedraz en relació amb els 13 milions saquejats de l'entitat que, suposadament, ha anat repatriant des de l'any 1999, a través d'un entramat de societats estrangeres. L'exbanquer ha justificat en la seva compareixença davant del jutge els moviments de diners.

Conde ha arribat a primera hora d'aquest dimecres als jutjats procedent de les dependències de la Guàrdia Civil, on ha passat dues nits.
Els dos fills de l'exbanquer, Mario i Alejandra, i quatre detinguts més en el marc de "l'operació Fènix" també han comparegut.

Al fill de Conde, que s'ha negat a declarar, l'han deixat en llibertat, però amb la retirada del passaport, la prohibició de sortir del país i l'obligació de comparèixer cada setmana al jutjat. Són les mateixes mesures imposades als presumptes testaferros Francisco de Asís Cuesta, María Cristina Álvarez Fernández i Roland Stanek. Tots ells també han negat que els diners investigats provinguin del saqueig de Banesto.

El jutge instructor investiga si el grup va moure els diners que no es van recuperar de Banesto, entitat que Conde va presidir entre el 1987 i el 1993, i a través d'inversions els va retornar a Espanya. L'operació indaga si les societats a Espanya es trobaven a nom de terceres persones. Els diners es repatriaven, en petites quantitats, des de l'exterior a territori nacional a través de préstecs, ampliacions de capital i ingressos en efectiu.

Mario Conde, detingut dilluns, ja va ser condemnat a presó, fa 23 anys, per estafa i apropiació indeguda en l'anomenat "cas Banesto". El banc que presidia va ser intervingut l'any 93 pel Banc d'Espanya després de registrar-s'hi un forat patrimonial de 2.700 milions d'euros. El 2002, Conde va ser condemnat a 20 anys de presó per aquest cas i el 2005 va aconseguir el tercer grau penitenciari, després d'haver complert una part de la pena. Conde va quedar en llibertat condicional el juliol del 2008.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut