El jutjat rebutja aplicar l'amnistia als quatre investigats per la protesta contra Felip VI a Caldes

ACN Caldes de Malavella - El jutjat de primera instància i instrucció 4 de Santa Coloma de Farners ha rebutjar la petició d'aplicar la llei d'amnistia als quatre investigats per la protesta contra Felip VI a Caldes de Malavella el 5 de juliol del 2023. A la interlocutòria, el jutge es fa seva la tesi del fiscal i conclou que la petició no pot prosperar perquè no s'emmarca en cap dels supòsits que preveu la llei. En aquest sentit, diu que els investigats van participar a la manifestació antimonàrquica i que van incórrer en un presumpte delicte contra la seguretat vial en creuar l'autovia. "Com veiem, ni el motiu de la manifestació, ni el fet presumptament delictiu, tenen relació o connexió amb el moviment independentista català", remarca.

Els fets es remunten al 5 de juliol de l'any passat durant l'última visita de Felip VI a les comarques gironines. Aquell dia, el monarca i la princesa Elionor van presidir l'entrega dels premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi), que es van celebrar a l'hotel Camiral del complex de Caldes de Malavella.

Per protestar contra la presència del rei, unes 400 persones es van concentrar a l'entrada de Caldes -a uns 4 quilòmetres de l'hotel- perquè a la zona hi havia un fort dispositiu de seguretat. Des d'aquí, els manifestants es van dividir; uns van continuar per la carretera i els altres van anar camp a través.

Segons recull la interlocutòria, un grup de 60 persones van escapolir-se del cordó policial i es van aconseguir acostar al complex i el segon cordó els va aturar. "Tot i que la majoria van decidir quedar-se allà, sense provocar cap tipus d'incident, un subgrup d'unes 15 persones van aconseguir eludir el segon cordó i acostar-se al recinte protegit", recull la interlocutòria.

Dins aquest darrer grup hi havia els quatre activistes que, després de creuar l'autovia A-2, van aconseguir saltar la tanca del resort de luxe. Els mossos els van interceptar poc després, quan encara es trobaven lluny de l'hotel on s'entregaven els premis. La policia els va denunciar pels delictes de desobediència i contra la seguretat del trànsit (perquè van creuar l'autovia A-2).

Els investigats van demanar arxivar el cas perquè consideraven que s'emmarcava en el "dret de protesta" i van demanar acollir-se a la llei d'amnistia. Així ho van anunciar el 24 d'abril en un acte a Santa Coloma de Farners, just el dia en què estaven citats a declarar als jutjats.

Ara, el jutjat ha emès una interlocutòria en la qual desestima la petició d'acollir-se a la llei d'amnistia i de sobreseïment. El jutge es fa seva la tesi de la fiscalia i conclou que la petició no pot tirar endavant perquè no s'emmarca en els supòsits que inclou la llei. "Ens trobem amb uns investigats que van participar en una manifestació antimonàrquica contra la presència dels Reis d'Espanya, i durant el seu transcurs, presumptament van cometre un delicte contra seguretat vial, en creuar l'A-2 en repetides ocasions", recull el magistrat.

Això, afegeix, va generar un risc per als conductors però, al seu entendre, res té a veure amb el que contempla la llei. "Ni el motiu de la manifestació, ni el fet presumptament delictiu, tenen relació o cap connexió amb el moviment independentista català", conclou.

Per això, denega la petició i diu que cal continuar amb el procediment per esclarir els fets objecte de la instrucció.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut