122.460 cobertes de Catalunya estan fetes de fibrociment, moltes amb amiant (ACN/Gemma Sánchez)

El lent adeu a l'amiant: només un 3% dels municipis afectats tenen data per retirar-lo

La síndica de greuges demana recursos legals i econòmics que permetin accelerar l'eliminació de les construccions amb fibrociment que continguin aquest material
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amiant

Només un 3% dels municipis catalans que tenen construccions amb amiant, que són la majoria, han fixat un calendari per retirar-lo. De fet, només el 27% d'aquestes localitats tenen fet el cens obligatori de la llei estatal de residus. Així ho assenyala la Sindicatura de Greuges de Catalunya, que ha elaborat un informe a partir de dades actualitzades aquest mes de juliol.

La síndica, Esther Giménez-Salinas, reclama al futur govern de Catalunya que faci una normativa exhaustiva i destini els recursos necessaris per retirar el fibrociment.

"Necessitem una bona legislació però, sobretot, acompanyada de mitjans per fer-ho possible. Si no, els municipis no ho podran fer, perquè no tenen aquesta capacitat."

Giménez-Salinas recorda que "la vida de l'amiant és de 30 a 50 anys i estem arribant al límit". "Per tant -adverteix-, no és una retirada que es pugui fer a 20 anys vista".

Proposta de retirada

La Sindicatura aposta per prioritzar la retirada del fibrociment de les instal·lacions on passen més temps col·lectius vulnerables com els infants, és a dir, a escoles, poliesportius o parcs.

Mentre no es retira el material, demana que, més enllà de les inspeccions visuals, s'analitzi l'estat del fibrociment per confirmar que no hi cal una intervenció immediata.

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas (ACN)

També demana que es convoquin ajudes públiques per retirar amiant de les propietats privades. Entre el 2019 i l'any passat, la Sindicatura de Greuges va rebre 119 queixes sobre la presència d'amiant arreu de Catalunya.

Un material omnipresent i potencialment perillós

Catalunya acumula unes 700.000 tones de fibrociment repartides en 122.460 cobertes que s'estenen arreu del territori, moltes de les quals contenen amiant. Així ho indica el mapa de cobertes amb fibrociment elaborat pel govern.

De fet, pràcticament totes les poblacions del país tenen construccions amb teulades d'aquest tipus que, sumades, ocupen una superfície total de gairebé 40 quilòmetres quadrats.

El fibrociment present en teulades es concentra, sobretot, en municipis urbans, el 71%, mentre que el 29% restant es troba en cobertes de l'àmbit rural. La zona de Catalunya on se n'ha detectat més quantitat és l'àrea metropolitana de Barcelona, però també n'hi ha altes concentracions a Osona, el Bages o el Segrià.

ARXIVAT A:
Salut Amiant Infraestructures
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut