El líder del Front Polisario surt d'Espanya, després de declarar a l'Audiència Nacional
L'avió medicalitzat que ha traslladat Brahim Ghali des de Pamplona ha aterrat a Alger aquesta matinada
El líder del Front Polisario, Brahim Ghali, ha retornat cap al Sàhara Occidental després d'haver estat ingressat un mes i mig en un hospital de Logronyo per rebre tractament contra la Covid-19. L'avió medicalitzat que l'ha traslladat a Algèria s'ha enlairat a dos quarts de 2 de la matinada i ja ha aterrat a Alger, la capital d'Algèria.
Ghali va ingressar greument malalt a l'Hospital San Pedro de Logronyo a mitjans d'abril. El fet que el govern espanyol li permetés l'entrada a Espanya per "raons humanitàries" va provocar les queixes del Marroc.
Aquest dimarts, hores abans de marxar d'Espanya, Ghali ha declarat a l'Audiència Nacional acusat de diversos delictes, entre els quals hi ha el de genocidi. Després d'escoltar-lo, el jutge Santiago Pedraz l'ha deixat en llibertat sense cap mesura cautelar, amb l'única obligació d'estar localitzable.
Ábalos: "L'atenció humanitària ha acabat"
El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha confirmat aquest dimarts a la nit la sortida de Brahim Ghali d'Espanya en qüestió d'hores, en no tenir "res pendent" amb la justícia després d'haver declarat a l'Audiència Nacional.
"No té sentit que continuï a Espanya. L'atenció humanitària ha acabat", ha dit Ábalos en una entrevista a TVE. El ministre ha explicat que l'avió que aquest dimarts al matí havia sortit d'Algèria amb destinació a Logronyo ha hagut de fer mitja volta perquè l'aeroport espanyol "no tenia els dispositius per acollir" l'aparell que havia de traslladar el líder del Polisario.
Cap a les deu de la nit, Ghali ha rebut l'alta al centre sanitari i ha estat traslladat en ambulància i escortat per les forces de seguretat fins a l'aeroport de Pamplona.
Fonts diplomàtiques han assegurat que el govern marroquí ha estat informat de la sortida del líder del Polisario, que "portava la documentació al seu nom amb què va entrar a Espanya".
Crisi diplomàtica amb el Sàhara al fons
Des que es va saber que el govern espanyol havia acollit Ghali perquè rebés tractament contra la Covid-19, el Marroc ha criticat reiteradament que no se l'informés malgrat la relació de veïnatge entre els dos països.
La veritable qüestió al darrere de la passivitat de les forces de seguretat marroquines que va permetre l'entrada a Ceuta de milers de joves ara fa dues setmanes, però, no és tant la presència de Ghali a Espanya, sinó una altra, relacionada, més de fons: la posició espanyola sobre el Sàhara Occidental. Una posició que coincideix amb la de l'ONU.
Precisament, preguntat sobre la posició de l'ONU sobre el Sàhara Occidental, Stéphane Dujarric, portaveu del secretari general, Antonio Guterres, ha volgut deixar clar que "la nostra posició sobre el Sàhara és la que es descriu en les resolucions pertinents del Consell de Seguretat i continua sent la nostra guia".
Dujarric també ha animat Espanya i el Marroc a mantenir un "diàleg obert" per "resoldre qualsevol tema pendent que pugui haver generat aquesta crisi".
- ARXIVAT A:
- Sàhara OccidentalMarrocFront Polisario