El líder del Polisario, lliure després de declarar per una causa que considera política
El govern espanyol impedeix que aterri un avió algerià que volia recollir Brahim Ghali a Logronyo
En plena crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc, el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, ha declarat per videoconferència des de Logronyo en la causa reoberta pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que l'ha acusat de diversos delictes, entre els quals hi ha el de genocidi.
Després de declarar, Ghali ha quedat en llibertat amb l'única obligació d'estar localitzable. Per Pedraz, no hi ha risc de fuga ni de destrucció de proves. I encara més, en la interlocutòria s'assegura que a l'informe de l'acusació no hi ha elements "ni tan sols indiciaris" que indiquin que pot ser responsable de cap delicte.
La defensa del líder del Front Polisario ha demanat l'arxivament del cas i ha assegurat que els fets de què se l'acusa són falsos.
A la sortida de la vista, l'advocat de Brahim Ghali, Manuel Ollé, també ha assegurat que el procés que s'ha reobert contra ell és polític. "S'està fent servir el dret penal per al que no s'ha de fer servir mai, amb finalitats polítiques", ha declarat.
Ollé també ha negat que el seu client entrés al país d'amagat. Assegura que ho va fer amb el passaport i en condicions de salut entre la vida i la mort.
Ghali s'ha negat a respondre a les preguntes de les acusacions i només ha contestat a la Fiscalia i la seva defensa. Les acusacions, per la seva banda, havien demanat presó per a Ghali i la retirada del passaport com a mesures cautelars.
Davant la seu judicial, un grup de dones s'han manifestat en defensa de la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental.
Un avió algerià fa la volta
Aquest dimarts, coincidint amb la declaració de Ghali a l'Audiència Nacional, un avió oficial d'Algèria ha intentat aterrar a Espanya sense els permisos necessaris. Quan l'aparell era a tocar de Formentera, ha fet mitja volta i ha tornat a la base militar d'on havia sortit.
El viatge d'aquest avió algerià ha sorprès en produir-se el mateix dia en què Ghali declarava. Fonts del Ministeri de Foment han confirmat que l'avió es dirigia a Logronyo però els controladors militars han comunicat als controladors civils de les Balears que l'avió no tenia permís per entrar.
Segons la informació de webs de navegació aèria, un avió model Gulfstream G-IV s'ha enlairat al voltant de dos quarts de deu del matí d'un aeròdrom militar al sud d'Alger i, en arribar a prop de Formentera, ha girat cua. Fonts d'Enaire citades per l'agència Efe han dit que es tractava d'un avió diplomàtic.
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que l'executiu no té constància que cap avió hagi intentat recollir Ghali a Espanya.
Ghali, detonant d'una crisi diplomàtica
La presència de la Ghali a Espanya, ingressat per Covid en un hospital de Logronyo, ha desencadenat una greu crisi en les relacions entre Espanya i el Marroc, una crisi que va portar la policia marroquina a desatendre els controls policials, cosa que va provocar l'arribada de milers de migrants, molts dels quals eren menors, a Ceuta.
Lluny de resoldre's, justament aquest dilluns hi ha hagut un nou episodi en les desavinences entre tots dos governs. Un dur comunicat del govern marroquí acusant Espanya de lluitar "contra el separatisme a casa" -en una clara referència al procés català- i en canvi, i "fomentar-lo a casa del veí" ha provocat la resposta del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha recordat a Rabat que "no té millor aliat a la UE" que Espanya.
Una querella per set delictes, entre els quals genocidi
La denúncia que ha portat Ghali davant l'Audiència Nacional la va presentar l'Associació Saharaui per a la Defensa dels Drets Humans (Asadesh). Es va arxivar l'octubre de l'any passat, però ara n'han demanat la reobertura.
Es tracta d'una querella contra 28 membres del Front Polisario i del govern algerià que l'Audiència havia admès a tràmit el 2012 per set delictes: genocidi, assassinat, lesions, detenció il·legal, terrorisme, tortures i desaparicions.
S'acusa Ghali i els altres querellats del tractament rebut a Tindouf pels "presoners de guerra" i els ciutadans saharauis, "especialment els d'origen espanyol". A més, s'acusa el Polisario de "retenir contra la seva voluntat milers de saharauis", amb la "complicitat" de les autoritats d'Algèria.
- ARXIVAT A:
- Front PolisarioMarroc