El llagostí cafè, una espècie invasora al delta de l'Ebre que es ven a un preu elevat

Els pescadors l'han començat a capturar aquesta tardor i en treuen rendiment econòmic, per l'elevat preu de subhasta
Actualitzat

Les llotges de la costa de l'Ebre han començat a subhastar una nova espècie de crustaci: el llagostí cafè, originari de Centreamèrica.

El pesquen principalment les barques d'arrossegament, tot i que de moment les captures són minses, quatre quilos diaris com a màxim en alguns ports. Als pescadors no els preocupa gaire l'arribada d'aquesta espècie exòtica perquè en treuen rendiment econòmic.

El seu preu de subhasta és elevat, setze euros per quilo de mitjana, tot i que inferior al del llagostí autòcton, que és d'uns vint euros el quilo. "Més val que vingui això que una altra espècie dolenta, almenys es paga", opina Rubèn Elco, pescador de la Ràpita.

El seu preu de subhasta del llagostí cafè és elevat però inferior a l'autòcton (3Cat)

Tot i això, els experts adverteixen que si proliferés molt podria arribar a desplaçar espècies autòctones com l'emblemàtic llagostí.

De moment no ho ha fet, tal com explica la biòloga Patrícia Prado, que ha participat en un estudi sobre la presència d'aquest crustaci a Catalunya, encarregat pel Departament d'Acció Climàtica a l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar:

"Quan apareix una nova espècie sempre preocupa, però de moment les quantitats que es capturen són molt petites i no ha desplaçat cap espècie ni ha tingut cap impacte negatiu. Caldrà veure com evoluciona."

Segons el secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, Joan Balagué, "només el temps dirà si afecta altres espècies. De moment se n'agafa una quantitat anecdòtica i en principi no és un depredador com el cranc blau, que destrossa les xarxes i va desplaçar el cranc verd autòcton."
 

Originari de la costa de Mèxic i els Estats Units

El llagostí cafè, Penaeus kerathurus, és originari de la costa est de Mèxic i els Estats Units. Va arribar al Mediterrani oriental l'any 2009, possiblement introduït de manera accidental a través les aigües de llast d'algun vaixell.

Des de llavors, s'ha anat estenent pel Mediterrani. A Catalunya es va detectar per primera vegada el 2022 per investigadors de l'Institut de Ciències del Mar entre les captures d'una barca de pesca de Barcelona.

A Catalunya es va detectar per primera vegada el 2022 (3Cat)

L'estudi ha comprovat que el lloc on més s'ha expandit és la costa del delta de l'Ebre, on ha trobat un hàbitat idoni. "Aquí l'aigua té molts nutrients. Cria a les llacunes litorals com l'Encanyissada i després es desplaça a mar obert", explica Prado.

El seu aspecte és similar al d'un llagostí, però té un color més pàl·lid, similar al d'una gamba blanca, tot i que és més gros. De fet, al principi els pescadors el confonien amb la gamba blanca i quan les captures no són suficients per vendre'l separadament el barregen amb els exemplars d'aquest altre crustaci.

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut