El llindar per aixecar restriccions: velocitat de contagi, llits d'UCI i casos diaris
Ara només es compleix un requisit dels tres fixats pel govern: rho per sota d'1, 300 llits d'UCI i menys de 1.000 casos diaris
El govern fixa el llindar per flexibilitzar les restriccions, i preveu fer-ho de forma progressiva. En la sessió d'aquest dimecres al Parlament, el govern ha concretat tres requisits que caldrà complir abans d'aixecar les mesures que hi ha ara en vigor per reduir els contagis per la Covid: reduir la velocitat de contagi per sota de l'1, que els llits ocupats a les UCI de Catalunya no superin els 300 malalts de Covid, i que es detectin menys de 1.000 de nous contagis diaris.
Amb les xifres actuals, només es compleix el requisit de la velocitat de contagi, que aquest dimecres se situa al 0,96 i baixa per sota de l'1 per primera vegada des de la setmana del 23 de setembre.
Pel que fa als altres, encara s'està lluny de complir-los, tot i que la progressió és positiva. Ara mateix hi ha gairebé 500 llits ocupats per malalts de Covid a les UCI. I, tot i la tendència a la baixa dels últims dies, els nous contagis encara volten els 4.000 diaris.
Aquesta tendència es manté a tot Catalunya, però, com veiem, l'índex de risc de contagi per municipi encara es manté molt alt en moltes poblacions:
Requisits que s'han de complir de manera sostinguda
L'executiu dona per bones les mesures aplicades fins ara. El tancament de bars i restaurants i l'entrada en vigor del tot de queda comencen a tenir efectes. Ara bé, el govern alerta que fins que no es compleixin totes aquestes condicions, i, important, de manera sostinguda, no es podrà començar a plantejar rebaixar les mesures.
Encara no fa una setmana que van entrar en vigor les últimes restriccions: el tancament perimetral de Catalunya i el dels municipis durant el cap de setmana, el tancament de teatres i altres activitats culturals, de gimnasos, i de centres comercials i grans comerços, entre d'alltres. Encara caldrà uns dies per notar-ne els efectes.
El vicepresident Pere Aragonès ha demanat "persistència, paciència i compromís":
"Prenem mesures difícils, dures, i si són impopulars, les prendrem igualment. Mesures que moltes persones poden pensar que des del seu punt de vista individual no tenen sentit, però és que la pandèmia és col·lectiva."
"Necessitem persistència, paciència i continuar amb el compromís per aconseguir alleujar la pressió sobre el sistema sanitari."
El govern té clar, però, que les mesures tenen un cost. Ha reconegut que els 300 milions anunciats per ajudar els sectors afectats no són suficients i reclama al govern espanyol mesures compensatòries.
Segons ha dit la consellera de Presidència, Meritxell Budó, "s'han de prendre en paral·lel, no com l'estat espanyol, que encara esperem que en l'estat d'alarma decreti unes mesures compensatòries que acompanyin aquesta decisió."