El lloguer turístic deixa els estudiants de Sort sense pisos on viure

Els alumnes d'FP han de buscar tota mena de solucions, com allotjar-se en càmpings, en pensions o en altres municipis
Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Els 40 alumnes que cursen el cicle formatiu de grau superior d'Esports a Sort no són del municipi. És per això que necessiten trobar pisos de lloguer on viure els dos anys que dura la formació.

Un fet que s'ha convertit en un problema per als estudiants, ja que cada cop hi ha menys habitatges disponibles. El sector immobiliari de la zona ho atribueix a l'augment de les llicències turístiques, tal com explica Maria del Mar Garcia, de Finques Pallars:

"És un problema des que s'ha posat de moda el lloguer turístic, perquè realment no hi ha pisos per llogar tot l'any, n'hi ha molt pocs".

Tant és així, que els alumnes han de buscar tota mena de solucions per poder cursar l'FP. És el cas d'en Jordi i en Guillem, que viuen en un càmping; en Mateo, que dorm en una pensió, o el Nil i el Simón, que han trobat un pis al municipi de Tremp:

"Són uns 40 minuts, pugem cada dia en un bus fins aquí, que no és car i ens deixa a la porta de classe. I després, l'agafem a l'estació de busos per anar cap a Tremp."

Una problemàtica que afecta de ple la demanda del curs. "Ens trobem que l'habitatge acaba sent un impediment a l'hora de matricular-se", assegura Alba Alegret Escales, cap d'estudis de l'Institut Hug Roger III, on s'imparteix el cicle. I és que, segons Alegret, la majoria d'alumnat no troba habitatges a Sort.


El cas de Naut Aran: el triple de places turístiques que habitants

A uns 70 quilòmetres de Sort, on es troba l'estació d'esquí de Baqueira-Beret, hi ha el terme municipal de Naut Aran. Una localitat que, tal com recull Catalunya Ràdio, aposta per fomentar les llicències turístiques. Segons dades d'Idescat, en nou anys s'han multiplicat per quatre: de tenir-ne 289 el 2015 a 1.149 el 2022.

Això suposa 6.000 places en habitatges d'ús turístic en una població de 2.000 habitants. Una política municipal que contrasta amb la d'altres poblacions del Pirineu que busquen limitar aquest tipus de llicències i afavorir l'accés a l'habitatge a habitants o treballadors de la zona.

Amb tot, el preu del metre quadrat al municipi, segons el portal immobiliari Idealista, supera els 4.500 euros i és un dels més cars de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Habitatge Turisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut