El Lluçanès, cada cop més a prop de ser la 43a comarca de Catalunya (ACN/Nia Escolà)

El Lluçanès, més a prop de ser la 43a comarca: el govern aprova el projecte de llei

El govern aprova el text de creació de la nova comarca perquè el Parlament hi doni el vistiplau definitiu abans de final de maig

Un pas més cap a la creació oficial de la comarca del Lluçanès. El govern ha aprovat el projecte de llei pel qual es crea la nova comarca que ha de culminar amb la votació al ple del Parlament, possiblement abans del mes de maig.

La comarca quedaria integrada pels municipis d'Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d'Albars, Sobremunt i Prats de Lluçanès, on se situarà la capital. 

Els municipis de Merlès, al Berguedà, i el de Sant Bartomeu del GrauSant Boi del Lluçanès i Sant Agustí del Lluçanès, a Osona, ja han manifestat amb un acord de ple quedar exclosos de la nova comarca per continuar dins l'actual. 

Dels 5 municipis on va guanyar el no en la consulta del 2015, només queda el de Sant Feliu Sasserra, que té temps fins al 31 de març del 2026 per decidir si volen formar part del Lluçanès o continuar adscrits al Bages.

La nova comarca modificarà els límits territorials del Bages i Osona.

La votació al Parlament compta amb el compromís de votar-hi a favor per part d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, que ja han manifestat el seu suport a la creació de la comarca.

Reunió a Olost a principis de març per a la constitució de la nova comarca (ACN/Mar Martí)


Mancomunitat transitòria

El text del projecte de llei, presentat fa 20 dies als alcaldes pel secretari d'administracions locals del govern, David Rodríguez, preveu el calendari pel desplegament administratiu. Es preveu una transició de 4 anys, fins al 2027, quan es constituirà el nou consell comarcal.

En aquest període transitori, abans d'acabar el 2023, es preveu crear una mancomunitat entre els municipis que serveixi d'impàs entre l'actual consorci i un futur consell comarcal. La mancomunitat, que exercirà la representació i gestió dels interessos de la comarca, es dissoldrà amb la creació del nou consell comarcal. Mentrestant, els serveis a la ciutadania estaran garantits pels consells comarcals d'origen fins a fer-ne efectiu el traspàs a la nova comarca.
 

Pressupost per al procés d'1.100.000 euros 

El procés de transició a la nova comarca tindrà una dotació del govern d'un total de 1.100.00 euros durant aquests quatre anys. Els pressupostos del 2024 inclouran recursos de 200.000 euros. Aquestes assignacions, destinades al funcionament i la transició de la comarca, s'incrementaran anualment: per al 2025 es preveu pressupostar-hi 250.000 euros; 300.000 euros el 2026 i 350.000 en els pressupostos de la Generalitat del 2027.

Una reivindicació bloquejada des del 2015

L'any 2010, dotze municipis de la zona van presentar a la Generalitat una sol·licitud per a la creació oficial de la comarca del Lluçanès. El 2015 es va fer un procés participatiu entre els veïns perquè opinessin si volien que el seu municipi s'integrés a la nova comarca. El resultat va ser favorable a la creació de la comarca en vuit municipis i contrari en cinc. La participació va ser del 55,15%, molt per sobre del mínim d'un 35% del cens que es demanava per ser vàlid. El sí es va imposar amb el 70,73% dels vots.

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
Anar al contingut