El president de la Generalitzat ha signat el document al monestir romànic de Santa Maria de Lluçà (Govern / Rubén Moreno)

El Lluçanès s'oficialitza amb un acte al monestir de Lluçà: la nova comarca ja surt al mapa

El president de la Generalitat i la consellera de la Presidència han formalitzat la creació de la comarca reunint-se amb els alcaldes i signant la llei al claustre romànic

Actualitzat

Pere Aragonès ha oficialitzat aquest dimecres amb la seva firma la creació de la nova comarca del Lluçanès, que el Parlament va aprovar ara fa just una setmana.

El president de la Generalitat i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'han reunit primer a l'Ajuntament de la capital, Prats de Lluçanès, amb els alcaldes de set dels nou municipis que conformen la 43a comarca de Catalunya.

Durant la trobada, els batlles han aprofitat per traslladar al govern algunes demandes del territori en àmbits com la salut o la sanitat, a més d'insistir que cal teixir ponts perquè al nou ens s'hi vulguin sumar com més municipis millor, dels 13 que històricament han conformat aquest àmbit geogràfic.

Aragonès, Vilagrà i el secretari de governs locals, David Rodríguez, s'han reunit amb els alcaldes de la nova comarca (CCMA / Ferran Vila)

La comitiva s'ha traslladat tot seguit al claustre romànic del monestir de Santa Maria de Lluçà, un espai simbòlic perquè és on, l'any 2002, es va presentar un manifest unitari a favor de la comarca que va reunir unes 6.000 signatures.

Entre els murs del claustre, el president de la Generalitat ha assegurat que la incorporació del Lluçanès al mapa no es fa "per romanticisme", sinó per "practicitat" i "cohesionar el territori". En aquest sentit, ha remarcat que la comarca no la crea el diari oficial de la Generalitat, sinó una "realitat històrica, geogràfica, cultural i de referents" compartits per la ciutadania, que "les administracions han d'entendre i atendre".

Aragonès ha assegurat que la incorporació del Lluçanès "és la darrera, però no l'última de la creació de noves comarques".

"Gràcies per demostrar-nos com és d'important creure que allò que sempre ens han dit que és impossible, no ho ha de ser per sempre", ha dit en una jornada que ha qualificat d'"històrica".


Voluntat de sumar-hi més pobles

Aragonès també ha destacat que la porta de la comarca continua oberta i ho estarà "en tot moment per als pobles que encara no s'hi han sumat".

Al seu torn, el president del consorci del Lluçanès i alcalde d'Oristà, Marc Sucarrats, s'ha mostrat "molt satisfet" per la creació de la comarca, alhora que ha admès un cert "regust amarg" pel fet que no s'hi hagin sumat alguns municipis:

"El Lluçanès tothom l'entén tal com és, no amb nou municipis, com ha quedat. Aquí hem de fer feina tots i sumar esforços per fer un Consell Comarcal adequat al territori."

Sucarrats ha emplaçat Pere Aragonès a tornar a la comarca passades les eleccions municipals per assumir "el repte" que suposa aquest nou escenari, que considera que s'ha d'afrontar "sense retrets entre alcaldes, partits o la gent del territori, per mirar de sumar més gent".

El president del Consorci del Lluçanès ha celebrat la constitució de la nova comarca (CCMA / Ferran Vila)

Durant l'acte també ha pres la paraula Eva Boixadé, exalcaldessa de Lluçà i portaveu de la plataforma El Lluçanès és Comarca, que ha assegurat que és un dia de "gran satisfacció", alhora que ha lamentat "la dilatació i els entrebancs polítics" d'aquests anys, que "no han ajudat gens". Així mateix, la portaveu ha demanat "no oblidar mai els que avui encara no conformen la comarca". "Ja els trobem a faltar", ha remarcat.

A l'absència de quatre municipis també s'hi ha referit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha destacat que el govern no ha "volgut imposar res" i que l'adhesió de nous municipis "està oberta, hi ha maneres d'adaptar-se a les seves necessitats". Vilagrà també ha destacat la voluntat que l'organització territorial doni resposta a les diferents realitats del país.


Així queda el mapa

Un cop aprovada pel Parlament, la nova comarca ja s'ha incorporat al mapa oficial de Catalunya, que elabora l'Institut Cartogràfic i Geològic de la Generalitat.

El Lluçanès està format per nou pobles i la capital és Prats de Lluçanès. També en forma part Sant Feliu Sasserra, abans al Bages, que en la consulta del 2015 va votar No i té temps fins el 2026 per decidir si es queda definitivament a la nova comarca.

Abans d'acabar l'any es crearà una mancomunitat, que serà el pas previ al futur consell comarcal.

Amb 6.197 habitants i una extensió de 248,8 quilòmetres quadrats, el Lluçanès és una de les comarques més petites de Catalunya, i toca amb Osona, el Ripollès, el Berguedà, el Bages i el Moianès.

El mapa ja recull aquest canvi en l'organització territorial (ICGC)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut