El llúpol de Prades guanya terreny amb la seva millor collita per fer cervesa
- TEMA:
- Agricultura
El conreu de llúpol, la planta que s'utilitza per fer cervesa, està agafant volada a Prades. Es va descobrir que les seves característiques ambientals s'assemblen a les de les zones d'Alemanya on hi ha la producció més gran de llúpol d'Europa.
Des del 2017 n'aconsegueixen una producció que cada any augmenta. Dels 3.100 quilos del 2019 es va passar als 6.000 de l'any passat.
Enguany confien arribar als 10.000 quilos gràcies a 9,5 hectàrees de tres varietats diferents que són les que millor s'adapten a l'entorn, la nugget, amarga; i la centennial i willamette, aromàtiques.
Condicions òptimes per conrear llúpol
El 2014 tècnics de Damm es van adonar que el llúpol creixia de manera silvestre i després de fer estudis van veure que les condicions per conrear-lo eren òptimes.
La cervesera contacta amb agricultors perquè plantin llúpol, els assessora i els compra la producció, que a la Cooperativa de Prades es transforma en pèl·let per fer la beguda.
Marius Ruscovan explica que ni ell ni cap pagès de Prades coneixien el cultiu. Fins aleshores la seva producció es basava en les patates i les avellanes, però últimament s'ha adonat que el llúpol pot arribar a ser més rendible.
"El llúpol dona més que les patates."
Tot i que es tracta d'una planta enfiladissa, pot produir durant 20 anys.
El llúpol comença a brotar al març i assoleix la màxima alçada pels volts de Sant Joan, quan arriba a uns set metres. Durant aquests mesos els pagesos cal que facin un procés curós i manual de tutorització per anar encaminant la planta cap a on més interessa al productor.
La collita comença a finals d'agost i s'allarga durant el setembre. A Prades la fan combinant tècniques manuals i mecàniques, i una de les dificultats amb les quals s'han trobat últimament són els fongs.
- ARXIVAT A:
- Alimentació Agricultura